Авиокомпании позволиха на стюардесите да не носят токчета

Най-големите японски авиокомпании All Nippon Airways (ANA) и Japan Airlines (JAL) отмениха правилото за дрескод, изискващо стюардесите да носят обувки на висок ток, предаде ТАСС.

„Взехме решение да създадем подходяща работна среда за нашите служители“, съобщава високопоставен източник от компанията ANA. Отбелязва се, че отмененото изискване намалява ръста на стюардесите с три до до пет сантиметра. Сега японските въздушни превозвачи само ще насърчават стюардесите си да носят обувки с по-висока подметка, подходящият модел на който служителите могат да изберат сами. В същото време маратонки, кецове и сандали ще останат забранени.

Промяна в политиката на авиокомпаниите е свързана с японското социално движение #KuToo, чиито членове се борят за освобождаване на жените от изискването да носят обувки на висок ток по време на работа. Името #KuToo означава на японски думи за обувки ("куцу") и агония ("куцу"), а също така се отнася до международното движение #MeToo срещу сексуално насилие. Съответната петиция на Change.org вече е подписана от повече от 30 хиляди души.

Япония остава изключително консервативна страна по отношение на условията на труд. По-голямата част от местните компании изискват служителите им да идват на работа само в официални бизнес костюми и да се обръщат един към друг само по име. Вътрешните правила уреждат не само дължината на косата, но и ноктите на служителите, а работният ден може да продължи до късно през нощта. /БГНЕС