Азиатските производители стават все по-отворени към устойчивата икономика

От години известни като световната фабрика за облекло, азиатските производители сега предприемат коренна промяна в отношението си към устойчива мода, за да се справят с бързо променящите се модни тенденции, които задушават сметищата и ускоряват изменението на климата.


Европейските регулаторни органи работят за въвеждане на правила до 2030 г., които ще имат за цел всички текстилни продукти, продавани в блока, да бъдат изработени от рециклируеми, дълготрайни и безопасни материали. Изглежда, че САЩ също ще последват този пример в дългосрочен план, съобщи South China Morning Post.

В световен мащаб едва 12 % от дрехите се рециклират и повечето от тях се превръщат в отпадъци поради бързо променящите се модни тенденции, но тази тенденция обещава да се промени.

Базираната в Хонконг компания TAL Apparels, която е пионер в производството на облекла за водещи световни марки, твърди, че е необходимо да се излезе от ерата на хиперпотреблението, при която дрехите се купуват и изхвърлят всеки моден сезон.

"Има цяло движение от хора, които искат да постигнат устойчивост в бизнеса с облекло", каза Делман Лий, заместник-председател на TAL.

TAL, която има за цел да намали емисиите си на парникови газове наполовина спрямо базовата 2018 г., твърди, че е възприела многостранен подход по цялата си верига на доставки за закупуване на платове и суров памук в региона като Тайланд и Виетнам.

Компанията произвежда облекла от тези суровини - снабдявайки първокласни американски модни марки като Brooks Brothers и JC Penney.

Един от основните начини, по които работи за постигането на тази цел, е да замени въглищата с възобновяема енергия за производството, включително да насърчи доставчиците си нагоре по веригата да направят същото за енергоемки процеси като тъкане и боядисване.

Между 2009 г. и 2018 г. компанията е намалила интензивността на парниковите си газове на единица продукция с 21%. Това се изразява в избягване на 23 450 тона емисии на еквивалент на въглероден диоксид от дейността или около 54 292 барела петрол.

Компанията също така увеличи използването на по-добър памук, за да намали въздействието си върху околната среда.

Отглеждането на памук, който е едно от най-широко използваните естествени влакна в света, може да има значително въздействие поради традиционните методи на отглеждане, които могат да доведат до деградация на почвата, недостиг на вода и използване на вредни химикали.

"Имаме проект, в който работим директно с ферми, които отглеждат регенеративен памук, и се ангажираме да купуваме памук от тях, за да могат да го отглеждат", каза Лий, като добави, че фермерите се нуждаят от такъв ангажимент, защото шумът около устойчивостта все още не е проникнал до нивото на фермите.

"Така че ние се обръщаме директно към фермерите и казваме, че ако отглеждате памука си по такъв начин и получите сертификат за органичен и регенериращ памук, ние ще се ангажираме с вас и се надяваме, че това е начин да задействаме цялата система, която работи малко като търсене и предлагане", добави той.

Регенеративните земеделски практики имат за цел да оставят земята в по-добро състояние от предишния цикъл, докато биологичните практики се фокусират върху предотвратяването на увреждането на почвата, както и на околните екосистеми, например презареждането на подпочвените води.

По принцип земеделските стопани могат да получат по-високи цени за такава продукция, но Лий заяви, че процесът на пълно преминаване към биологични култури може да отнеме до две години./БГНЕС