България – единствена на Балканите с "Център за въпросите на малките хора"

“Центърът по въпросите на малките хора” и до днес е единственият за хора с по-нисък ръст на Балканите, предаде репортер на БГНЕС. Той отваря врати през 2018 г. и е създаден с усилия, постоянство и желание. Решаваща роля за създаването му има Светослав Чернев, председател на Националната организация на малките хора в България. С него разговаряме за това кога се е появила идеята за създаване на центъра, за това какво предлага и какви промени предстои да бъдат направени в него.

„Идеята за създаването дойде през 2010 г., когато за първи път посетих Център по въпросите на малките хора в Германия и в последствие и в Испания. Впечатленията ми бяха толкова добри там, че реших че това трябва да се случи и в България“, заяви в интервю за БГНЕС Светослав Чернев. По думите му именно тогава се е родила идеята за създаване на такъв център в страната и е започнала работата по изграждането му. Той разказа, че когато се върнал от пътуването си в Германия и Испания е разказал за видяното на членовете на Националната организация на малките хора в България. „Все едно им разказвах някакви космически истории“, сподели Чернев.

През 2013 и 2014 г. той води групи малки хора в Германия, за да се запознаят на място и да поживеят там известно време. „След това тези центрове станаха техни мечти. През 2014 г. след втория проект в Германия стартира търсенето на сграда в България, което беше много трудно. През 2018 г. се намери сграда и финансиране по европейски проект. Съдбата си знаеше работата, намерих сградата и парите, въпреки че средствата не стигнаха“, отбеляза Чернев.

Той разказа, че центърът е създаден по европейски проект, но ремонтът е глътнал повече средства и се е наложило да потърсят спонсори, партньори, дарители и доброволци. Председателят на Националната организация на малките хора в България заяви, че когато са получили сградата, предишните обитатели все още са били там и той не е повярвал, че това се случва наистина. „След това обаче дойдоха стъпките със Столична община, гласуване, предоставяне на договор и повярвах. Първото нещо, което направихме тук беше едно голямо почистване на двора. Направихме го с членове на организацията и беше много яко“, заяви Светослав Чернев.

Той не е от хората, които постоянно се оплакват, че помощта от държавата не е достатъчна и трябва още, а точно обратното. „Държавата може да помогне донякъде, но и от нас зависи да поемем инициатива. Държавата чрез проект ни помогна да стартираме, а през 2022 г. тя припозна нашата дейност чрез Столична общината и отпуснаха делегирана държавна дейност. Това ще рече, че имаме за 5 години напред сигурност в нашата работа, което не е малко“, подчерта Чернев.

Идеята на центъра е да събере всичко, което е свързано с малките хора и затова дръжките на вратите са на по-малка височина, както и ключовете за осветление, тоалетните, мивките и кухнята.

В сградата има фотоизложба, съставена от две части, в която то са показани част от членовете на организацията. „Интересното в изложбата е, че представя различни типове малък ръст. Тази изложба от една страна представя живота на тези хора, а от друга страна може да се използва за информиране на посетителите и за обясняване на специфичните им особености“, обясни Чернев. Във втората част на изложбата е представена среда, която не е достъпна за хората с обичаен ръст. „Има стол, маса, гише, които показват колко сериозен проблем имат малките хора със средата, в която живеят. Също така с подкрепата на Столична община и Столичен електротранспорт беше реализирана още една идея, а именно създадохме макет на тролейбус номер 7. Този тролейбус е с по-високи стъпала, по-висока дръжка за качване и по-високи седалки, за да можем да покажем какъв дискомфорт имат малките хора с обществения транспорт не само в София, но и в страната“, уточни Чернев. Той разкри, че в изложбата има и банкомат, но той не е поставен на обичайната височина, за да може посетителите да видят колко е трудно един малък човек да си изтегли пари. Председателят на Националната организация на малките хора в България добави, че в центъра има и библиотека, кабинет за рехабилитация, кабинет на психолог и арт студио.

На партерния етаж има помещения, в който се съхраняват дрехи и обувки. „На първия етаж има обособено място, което е за спорт и свободно време, което не е в много добър вид и предстои ремонт. На полуетажа има две стаи, които са обособени като шивашко ателие“, обясни Чернев и добави, че там работи Галя, която помага за оразмеряване на дрехите на малките хора, шие дрехи, но освен това тя помага и на ателието.

На последния етаж има център за настаняване, както и кухня. „Там посетителите от провинцията, които идват за наши мероприятия тук, могат да отседнат и да не се притесняват за подслон и храна“, заяви той.

Председателят на Националната организация на малките хора в България каза, че в момента се работи по два проекта, като по първия се търсят възможности за финансиране, които да позволят да се реализира ефективност – било то ремонт на покрива или фасадата. „По-малкият проект е да създадем условия за спорт на партера, защото през юли тази година има световни игри за малки хора в Германия и идеята е да заведем поне две млади момчета там да се представят“, обясни той и уточни, че това би им помогнало да се подготвят преди игрите.

Чернев отбеляза, че има хора, които не припознават клуба, но от друга страна има и групи, които често посещават центъра.

Той не скри, че изпитва гордост от свършеното до тук, но подчерта „знам, че това не е достатъчно и въпреки че сме постигнали нещо, искам да направя още повече. Вече не го приемам като гордост, продължавам напред. Сложил съм едното стъпало и търся следващите“, категоричен е Светослав Чернев. /БГНЕС