България избира нов парламент

България избира днес новото 45-то Народно събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Имащите право на глас български граждани са 6 732 316, а общо 30 партии и коалиции ще се състезават да получат тяхното доверие. Кандидатите за депутати са 6 895.

Това са първите редовни парламентарни избори от 2009 г. насам, както и първите в страната ни, на които огромната част от гражданите ще имат възможност да изберат как да упражнят своя вот – на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Технически устройства ще има в 9 398 от общо 11 983 избирателни секции. Секциите в чужбина пък се оказаха рекорден брой – 465 в 69 държави.

Заради пандемията властите решиха болните и карантинирани хора да могат да гласуват в специални COVID-секции, които по последни данни ще бъдат 88 в болниците и 185 подвижни. За целта те трябваше да подадат заявление до 31 март, а новозаразените и новокарантинираните след тази дата няма да могат да гласуват. Ситуацията е същата и за карантинираните на адрес, различен от постоянния и настоящия.

По информация на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ общо 1 305 арестанти и затворници имат право да гласуват. Те ще могат да го упражнят в общо 27 секции, разкрити в местата за лишаване от свобода и арестите.

Изборният ден ще започне точно в 7.00 часа и ще продължи до 20.00 часа. По преценка на Централната избирателна комисия той може да бъде удължен, ако пред някои изборни помещения има чакащи гласоподаватели, но не по-късно от 21.00 часа.

Заради 10-часовата времева разлика първи започват да гласуват сънародниците ни в Окланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Там изборните секции отвориха в 21:00 часа българско време на 3 април 2021 г. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6:00 часа българско време на 5 април 2021 г.

Изборният кодекс забранява агитацията на партиите до приключване на изборния ден. Медиите също са ограничени да обявяват резултати „под каквато и да е форма“ от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол днес също е забранена

Прогнозите на повечето анализатори по време на предизборната кампания отреждаха представителство в парламента да получат между 5 и 7 партии. /БГНЕС