България се разделя с миналото и с неговите символи

Най-накрая България се разделя с миналото и с неговите символи, предаде репортер на БГНЕС.

12 декември 2023 година е денят, в който започва физическият демонтаж на Паметника на съветската армия в София, наред с 4 октомври 1990 г. и 21 август 1999 година, датата се нарежда към моментите, в които България къса бавно, но сигурно с комунистическата си история.

За колажа са използвани архивни снимки на БГНЕС и кадри, собственост на БНТ.

След разпадането на източния блок на България ѝ беше нужна 1 година, за да махне петолъчката от сградата на бившия Партиен дом, а цели 10 години, за да премахне мавзолеят на Георги Димитров, който се счита за един от политиците, извършил най-големи престъпления срещу българския народ. Още няколко по-малки болшевишки символа бяха премахнати в годините след 1990 г., паметникът на Ленин от ЦУМ и редица измислени герои изчезнаха до 92-ра.

Към днешна дата може да кажем, че 34 години бяха необходими на българските политици да съберат кураж, за да премахнат и символа на съветската окупация в България.

Но дори и това не стана без инциденти.

В градинката около паметника още от сутринта не спряха да се стичат представители на БСП. Стигна се и до блокиране на движението на градския транспорт в района на Орлов мост.

Областният управител на София Вяра Тодева заяви, че паметникът, за който не е полагана грижа в последните 70 години, ще бъде преместен. При последвалата протестна акция депутатът от левицата Георги Свиленски си нарани ръката и час по-късно се появи отново на място с бинт. От своя страна лидерът на партията Корнелия Нинова обяви, че пред паметника „бият депутати“.

България е единствената страна, където няма Музей за жертвите от тоталитарния режим, а зловещите места, където хора са били избивани, в най-добрия случай са обрасли и невидими. /БГНЕС