България загуби своя духовен водач – патриарх Неофит

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78 години, предаде репортер на БГНЕС.

Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния Български патриарх Кирил". Това каза епископ Герасим в извънредно изявление по повод кончината на българският патриарх тази вечер.

„Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните войнства да възпява във вечността с приятен глас Бога.

Изразяваме благодарност към ръководството на Военномедицинска академия – София в лицето на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., на чл.-кор. проф. д-р Николай Петров, д.м.н., началник на катедра „Анестезиология и интензивно лечение“, на лекарите и медицинския персонал в интензивното отделение, за старанието и грижите, които положиха за Светейшия патриарх.

Вечна, блажена и светла да пребъде паметта на Светейшия наш отец Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски!

Бог да го прости! Царство му небесно!“, каза още Герасим.

След заседанието на Светия Синод утре ще има повече информация. Светият Синод ще я обяви, бъдете в очакване, допълни белоградчишкият епископ Поликарп.

Българският патриарх бе приет в болница в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. От Рождество Христово насам бяха отслужени десетки молитви за негово здраве, а и в последните седмици множество патриаршии призоваваха за молитви за Неофит.

България загуби своя духовен баща

В профила си във Фейсбук митрополит Антоний написа – „Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!“

„Бог да прости Негово Светейшество патриарх Неофит! България загуби своя духовен баща. Той ръководеше Българската православна църква с благост, търпение и мъдрост. Отиде си един истински и достоен свещеник, добър човек и благочестив българин! Поклон пред паметта му!“ Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„С дълбока скръб прекланям глава в памет на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Кончината на Предстоятеля на Българската православна църква е огромна загуба за нея и за българския народ. С всеотдайното си духовно служение на Бога и на Православието Патриарх Неофит се утвърди и като крепител на българската нация и нашата държава. Бог да го прости и упокои душата му! Вечна и блажена да бъде неговата памет!“. Това написа президентът Румен Радев.

„С дълбока скръб изпращаме в небесния му път Негово Светейшество Неофит - Патриарх Български и Митрополит Софийски. Ще остане в спомените ни като мъдър и благ духовен водач, който даваше вяра и сили на миряните, дори когато той самият беше физически слаб. Светъл да е пътят му!“. Това съобщение от премиера в оставка Николай Денков е публикувано в официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

„Негово Светейшество Неофит беше сред малцината обединяващи духовни фигури. България загуби един от малкото които търсеха обединение, а не разединение. Бог да го прости!". Това написа съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Бог да прости Патриарх Неофит! Дълбок поклон пред паметта му! Дълбоко скърбим от загубата на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Неговата доброта, милосърдие и призивите му за човеколюбие няма да бъдат забравени от миряните. Изказваме дълбоки съболезнования към неговото семейството и близки, както и на всички християни. Дълбок поклон!“. Това написа председателят на ДПС Делян Пеевски.

„Бог да прости Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Митрополит Софийски! Той беше изключителна духовна личност. От погледа му струеше доброта и благородство. Беше обединител и стожер. Нека почива в мир!“. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Кой беше патриарх Неофит

Негово Светейшество Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Димитров. След завършване на средното си образование е приет за ученик в Софийската духовна семинария, която завършва през 1965 г.

От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г.

От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по "Църковно пение" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир с името Неофит от патриарх Максим. През 1977 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство. От декември 1985 г. е протосингел на софийската митрополия и като такъв на 8 декември е хоротонисан в епископски сан с титлата Левкийски.

От декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до януари 1992 г. През същата година е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. е избран за Доростолски и Червенски митрополит. През 2008 г. става „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие.

През 2010 г. е удостоен от президента с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден в „Св. Александър Невски“.

В последната му публична поява в края на октомври Негово Светейшество посрещна мощите на свети Евтимий - патриарх Търновски. /БГНЕС