Баби и "бабинчета" играха пъстро хоро на площада в Разлог

По традиция на Бабин ден по стар стил бабите задяват в цедилки родените през изминалата година внучета, излизат на площада, за да изиграят традиционното хоро, предава кореспондентът на БГНЕС за региона.

Към 14 часа пред читалището в града заприиждаха една по една бабите, облечени в пъстрите и характерни за района народни носии. На гърба си те бяха заденали „бабинчетата”, както тук наричат родилите се през миналата година внучета. И те в носии, окичени със здравец и дарове от баби и дядовци.

На входа на читалището младеж и девойка посрещаха гостите на тържеството с питка и мед. На кратка церемония бяха орисани последното за 2019 г. бебе и първото за новата година. То е момиченце, родило се малко преди обяд на първи януари.

„21 януари е най-страхотният празник в годината за нас бабите, за бебетата, за всички лекари-гинеколози и акушерки, които дават живот. Обличаме носиите, играем хорото след което се прибираме в къщи, за да се почерпим”, каза пред БГНЕС една от бабите на Разлог.

След това тъпаните затрещяха, зурните писнаха и се завъртя най-пъстрото хоро, не само в Югозапада, но и цялата страна – „бабиното”. /БГНЕС