Байдън обсъди войната в Близкия изток със западните си съюзници

Президентът на САЩ Джо Байдън обсъди войната между Израел и Хамас в неделя с лидерите на основните западни сили, съобщи Белият дом, докато Израел засилваше атаките си срещу Газа.

Байдън е разговарял с лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия и Италия, съобщиха от Белия дом.

"Лидерите потвърдиха подкрепата си за Израел и правото му да се защитава срещу тероризма и призоваха за спазване на международното хуманитарно право, включително защитата на цивилното население", се казва в резюме на Белия дом за дискусиите.

В него се посочва, че лидерите са обсъдили и ситуацията на собствените си граждани, попаднали в капана на войната между Израел и „Хамас“, "по-специално тези, които желаят да напуснат Газа".

Сраженията бушуваха безконтролно и десетки други бяха убити при въздушни удари на Израел в Газа, докато хуманитарната ситуация в анклава се влошаваше.

Втори конвой от 17 камиона с помощи пристигна в Газа, докато управляваната от "Хамас" територия е изправена пред "катастрофален" недостиг на ресурси.

Западните лидери са изразили ангажимент да координират действията си, "за да осигурят устойчив и безопасен достъп до храна, вода, медицински грижи и друга помощ, необходима за посрещане на хуманитарните нужди".

Те също така се ангажираха с тясна дипломатическа координация, "за да се предотврати разпространението на конфликта, да се запази стабилността в Близкия изток и да се работи за постигане на политическо решение и траен мир".

Освен Байдън в разговора участваха канадският министър-председател Джъстин Трюдо, президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Олаф Шолц, италианският министър-председател Джорджия Мелони и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, съобщиха от Белия дом./БГНЕС