Байдън: Покупката на US Steel от Nippon Steel се нуждае от проучване с оглед националната сигурност

Белият дом заяви, че планът на Nippon Steel за закупуване на US Steel трябва да бъде проучен от гледна точка на националната сигурност, въпреки че Япония е "близък съюзник".

В изявление беше изразена загриженост относно потенциалното въздействие на сделката върху надеждността на веригата за доставки.

Покупката на 122-годишния производител на стомана за 15 млрд. долара ще създаде една от най-големите стоманодобивни компании в света.

Влиятелният профсъюз United Steelworkers (USW) също разкритикува сделката като "недалновидна".

Националният икономически съветник на Джо Байдън, Лейл Брейнард, заяви, че президентът на САЩ смята, че "закупуването на тази емблематична американска компания от чуждестранно лице - дори от близък съюзник - изглежда изисква сериозен контрол".

Г-жа Брейнард добави, че президентът Байдън разглежда US Steel като "основен компонент" на цялостното производство на стомана в страната.

Докато се стреми към преизбиране, Байдън се представя като един от най-подкрепящите профсъюзите президенти на САЩ, като се присъедини към протестната вълна на стачкуващите автомобилни работници. "Президентът Байдън вярва, че профсъюзните работници са най-добрите работници в света", се казва още в изявлението на Белия дом.

USW приветства изявлението на Белия дом, като заяви, че сделката може да "повлияе на бъдещето на местното производство на стомана".

"US Steel неведнъж е давала ясно да се разбере, че нейният първи и единствен приоритет е краткосрочната финансова печалба за акционерите, дори това да става за сметка на работниците", добавиха от там./БГНЕС