Българската армия се включва в честванията на Съединението

В Деня на Съединението на България, на 6 септември, в гр. Пловдив ще се проведе тържествена проверка (заря). Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ и в нея ще участват представителни блокове от Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Съвместното командване на специалните операции, както и Представителният духов оркестър на ВВС. На тържествения ритуал ще присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от Министерството на отбраната.

В София в празничния ден от 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват и в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг.

На 6 септември в гр. Стара Загора военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“ в Парк „Пети октомври“. Тържественият военен ритуал ще започне в 9.30 часа.

Същия ден от 10.00 ч. в гр. Сандански военнослужещи от състава на Бригадното командване ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя на централния площад. В 10.30 ч. представителни части от състава на командването ще изразят своята признателност към загиналите за национално освобождение и обединение с полагане на венци и цветя на площад „Христо Ботев“ в гр. Враца.

Военнослужещи от военно формирование 24 490 в Асеновград ще отдадат воински почести пред паметните плочи на Пере Тошев в града (в 10.00 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (в 12.00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (в 13.30 ч.).

Представителни части от състава на Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще се включат в тържественото честване на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в гр. Ямбол. В 10.30 ч. те ще участват в ритуала по издигане на националното знаме в града и в шествието до Паметника на героите, загинали за национално освобождение.

Денят на Съединението ще бъде тържествено отбелязан и в гр. Хасково с участието на военнослужещи от Сухопътните войски. Представителни части от военно формирование 52 740 от състава на 2-ра механизирана бригада в 11.00 ч. ще поднесат венци и цветя пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода”.

В гр. Ловеч военнослужещи от военно формирование 22 160 ще отбележат Деня на Съединението с тържествено издигане на националния флаг пред сградата на общината. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.

В Сливен годишнината ще бъде отбелязана от военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния площад в града. Ритуалът ще започне в 11.00 часа.

В гр. Русе военнослужещи от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще се състои от 11.30 ч. на площад „Александър Батенберг“ пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

В гр. Варна в 10.30 ч. представителни части от Военноморските сили ще поднесат венци пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на площад „Независимост“.

В с. Шуменци, община Тутракан, в 11.00 ч. военнослужещи от ВМС ще отдадат воински почести с поднасяне на венци и цветя пред Мемориала „Военно гробище – 1916 година“ и ще участват в националния събор-възпоменание.

В гр. Бургас в 10.30 ч. представителни части от Военноморските сили ще участват във военния ритуал по издигане на националното знаме на Република България на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на общината. В 11.00 ч. военнослужещите ще поднесат венци и цветя пред паметника на „24–ти Черноморски полк” пред Военния клуб в града в знак на признателност към загиналите за национално освобождение и обединение. /БГНЕС