22 партии и 11 коалиции ще участват в изборите на 9 юни, гласуване на машина – в 9346 СИК

Регистрацията на една партия беше заличена за участие в изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Останаха регистрирани и ще участват в предстоящия вот 22 партии и 11 коалиции. От тях една партия и една коалиция са регистрирани само за участието в избори за национален парламент. В 9346 СИК в страната ще се гласува машинно.

Това съобщи заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, предаде репортер на БГНЕС.

Матева подчерта, че подготовката на Централната избирателна комисия върви нормално.

"Приемаме своите решения преди сроковете по хронограма, както и с оглед предстоящите празници и почивни дни, така и с оглед обстоятелствата всички ангажирани в изборния процес да могат да предприемат своевременно действията, които се регламентират от решенията на ЦИК", каза тя.

Матева отбеляза, че вчера е изтекъл срокът за подаване на документи за регистриране на инициативни комитети както в ЦИК, така и в районните избирателни комисии (РИК).

"В ЦИК подадоха документи и регистрирахме за участие в изборите за членове на Европейския парламент (ЕП) от Р България 3 инициативни комитета за издигане на трима независими кандидати за членове на ЕП", съобщи тя и допълни, че в Районните избирателни комисии няма регистриран нито един инициативен комитет за участие на независим кандидат в изборите за Народно събрание на 9 юни.

До 4 май тече срокът, в който коалиции, както и партии от състава на коалиции, могат да подадат документи в ЦИК за промяна в състава на коалицията или наименованието на коалицията.

"Днес са подадени едни такива документи за промяна в състава на коалиция, така че ЦИК ще вземе своето решение", обяви Матева.

Говорителят на ЦИК уточни, че до 7 май регистрираните партии и коалиции могат да подадат заявление за заличаване в ЦИК.

"На 7 май изтича срокът, в който всички регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети следва да регистрират в ЦИК кандидатските си листи за изборите за членове на ЕП, а в РИК кандидатските листи в изборите за НС", съобщи Матева.

През всички празнични дни ЦИК ще приема документи във всички почивни празнични дни, с изключение на 3 май (Разпети петък) и 5 май (Великден).

"От 29 април са публикувани предварителните избирателни списъци. Осигурена е възможност както на интернет страниците на общините, така и на интернет страницата на ГД ГРАО избирателите да извършват проверка дали са включени в избирателните списъци, които са два – за изборите за НС и за ЕП", каза още Матева.

От миналата седмица върви и възможността за подаване на заявления за гласуване извън страната.

"Към 13.30 часа днес потвърдени заявления за гласуване извън страната за изборите за НС са 10666, за изборите за ЕП са 4693", заяви говорителят на ЦИК.

Матева обърна внимание на избирателите, които живеят извън страната, или знаят, че в изборния ден ще бъдат извън страната, да подадат заявление, за да бъдат включени в избирателните списъци, като избирателят получава и обратна връзка дали има права и в двата вида избори.

Вече е възможно адресите на избирателните секции да се проверяват и през интернет страницата на ГРАО.

"До 4 май кметовете на общини трябва на организират и да проведат консултации за назначаването на СИК. Те трябва да оповестят и публично мястото и да поканят съответно парламентарно представените партии и коалиции за тези консултации", съобщи още Матева.

Не е приключила работата по обществената поръчка за машините за гласуване.

"Вчера приключи работата на комисията по Закона за обществените поръчки, която ще докладва на ЦИК и евентуално ЦИК ще вземе решение да обяви и изпълнител на тази обществена поръчка, но това предстои", заключи Матева. /БГНЕС