Балтийските държави се присъединиха към декларацията на Г-7 в подкрепа на Украйна

Министър-председателят на Естония Кая Калас, министър-председателят на Латвия Кришянис Каринши и премиера на Литва Ингрида Шимоните обявиха, че техните държави се присъединяват към декларацията за подкрепа на Украйна, която беше публикувана от Групата на седемте (Г-7) през юли.


"Ще работим с Украйна в тази многостранна рамка за установяване на ангажименти и договорености в областта на сигурността, които биха помогнали на Украйна да спечели тази война възможно най-скоро, да подкрепим нейната икономическа стабилност и възстановяване, устойчивост, програма за реформи и да напреднем в нейните европейски и евроатлантически стремежи", се казва в изявлението.

То беше публикувано в социалните медии и от министър-председателя Калас, както и от нейния литовски колега и оттеглящ се министър-председател Кариниш в същия ден, в който последният подаде оставка като ръководител на кабинета на своята страна.

Премиерите също така подчертаха, че само членството в НАТО може да предложи сигурност на Украйна, и обещаха да работят за постигането на тази цел.

"На срещата на върха на НАТО във Вилнюс съюзниците се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в НАТО. Ще продължим да оказваме непоколебима подкрепа на Украйна по пътя ѝ към членство в Алианса възможно най-скоро", отбелязаха премиерите.

Те изразиха и надежда, че страната може бързо да стане член на ЕС и че преговорите за присъединяване могат да започнат през 2023 г., след оценката на Европейската комисия.

"Една силна, независима и просперираща Украйна, която е напълно закотвена в евроатлантическото семейство, е от съществено значение за европейската сигурност", подчертаха те в заключението на изявлението.

Неофициално наричани декларация за "гаранции за сигурност", документите на Г-7 имат за цел да осигурят на Украйна постоянна политическа, военна, финансова и икономическа помощ чрез двустранни споразумения. В тях се призовава също така да се потърси отговорност от Русия за агресията ѝ срещу Украйна и агресорът да бъде принуден да плати за възстановяването на страната.

18 държави вече обявиха, че се присъединяват към принципите, изразени в декларацията: Естония, Латвия, Литва, Финландия, Швеция, Дания, Норвегия, Исландия, Чешката република, България, Румъния, Белгия, Нидерландия, Ирландия, Португалия, Испания, Гърция и Северна Македония.

Първоначалната декларация беше подписана от Групата на седемте (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, както и Европейския съюз като "нечленуващ в нея член"), която обединява най-мощните икономики в света. /БГНЕС