БАН разработва изкуствен интелект в помощ на хора с нарушено зрение

„Преди няколко дни в БАН представихме някои нововъведения, свързани с изкуствения интелект, по скоро с обработката на реч и текстове в различни области“. Това заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в интервю за БГНЕС.

Днес се провежда конференция на Международния център по математически науки EDG-ING HIGHER.

Иновациите ще са в помощ на хора с нарушено зрение, както и на медицински лица, уточни акад. Ревалски. „Едната иновация бе свързана с възможността да се синтезира текст чрез компютри в помощ на хора с нарушено зрение. Има и още разработки, свързани с автоматично стенографиране, разпознаване на реч и обработка на медицински текстове. Това ще позволи на лекарите да диктуват на диктофон, а така създаването на епикризите на пациентите ще е много по-лесно“, допълни председателят на БАН.

Акад. Ревалски участва в конференция на Международния център по математически науки EDGING HIGHER.

"Целта на на конференцията е да засилим връзките между българските математици у нас и по света с техните колеги по цял свят“, каза ученият.

Конференцията е трябвало да се състои още преди две години, като с нея да бъде отбелязано и откриването на Международен център по математически науки. На откриването на събитието днес присъстват световноизвестни математици, сред които двама носители на Фийлдсов медал - Максим Концевич и Марина Вязовска. /БГНЕС