Банов: Конфликтът с Рашидов се отразява добре на работата

Зрителите на културните събития задължително трябва да носят маска. Това важи за открити и закрити помещения, заяви министър Боил Банов пред Нова телевизия.

В понеделник със заповед на здравния министър бяха отпуснати мерките, засягащи изкуството. Разрешават се посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. Концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, се разрешават с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Допускат се и посещения на кина, като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет.

Според Банов мерките по отношение на зрителите са добри и няма основание за притеснение. "Дали сме възможност на най-застрашените да се възползват от мярката от безлихвени 1500 лева. Ще вземем отношение по всяка отказана помощ", посочи Банов.

Министърът на културата заяви, че обвинилият го преди няколко дни в „дерибейство” негов предшественик Вежди Рашидов е много талантлив човек. Колкото по-талантлив е един човек, то той е толкова по-краен. Аз го съзнавам това. Той е председател на комисия и има право на своето мнение, заяви Банов.

За работата в сферата на културата този конфликт се отразява добре, смята още министърът. /БГНЕС