Белгия разследва руска "намеса" в Европейския парламент

Белгийската федерална прокуратура е започнала разследване по подозрения за корупция на членове на Европейския парламент след установяването на мрежа за оказване на влияние, финансирана от Москва, съобщи министър-председателят Александър Де Кроо, като уточни, че темата ще бъде обсъдена следващата седмица на срещата на върха на ЕС, предаде АФП.


В края на март Прага разкри, че чешките разузнавателни служби са открили мрежа, финансирана и организирана от Москва, която е разпространявала проруска пропаганда за Украйна чрез уебсайта "Гласът на Европа".

След това Белгия подчерта, че според нейните служби членове на ЕП "са получавали пари" от тази мрежа, за да популяризират "руската пропаганда".

"Нашите съдебни органи потвърдиха, че тази намеса подлежи на наказателно преследване", заяви Де Кроо на пресконференция. "Паричните плащания не са извършени в Белгия, но намесата е била", обясни той, като посочи, че Белгия е седалище на европейските институции.

"Вчера във федералната прокуратура беше образувана преписка", потвърди говорител на институцията.

Според белгийските разузнавателни служби "целите на Москва са ясни: да помогне за избирането на повече проруски кандидати в Европейския парламент" на изборите през юни "и да засили проруския дискурс в тази институция, което е изключително тревожно", настоя белгийският премиер.

"Ние сме длъжни да защитим правото на всеки гражданин на свободен и сигурен вот", настоя той, без да уточнява за кои избрани представители става въпрос.

"Новият (белгийски) национален закон, който влезе в сила тази седмица, е изрично насочен срещу подобна намеса. Но ние трябва да действаме на европейско ниво, имаме нужда от повече инструменти за борба с руската пропаганда и дезинформация", каза още Де Кроо.

Федералната прокуратура ще поиска "спешно" среща с Евроджъст (агенцията на ЕС за съдебно сътрудничество) "през следващите няколко дни", а темата ще бъде обсъдена следващата на 17 и 18 април на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС-27 в Брюксел.

"Трябва да проучим дали настоящите мандати на Европейската прокуратура и ЕСБИ (Европейската служба за борба с измамите) ни позволяват да се справим с тази руска заплаха. Ако не, трябва да разширим тези мандати", заяви Александър Де Кроо.

Той отбеляза, че Чешката република вече е включила някои от замесените лица и организации в националния си черен списък, като възнамерява да поиска включването им и в черния списък на ЕС. /БГНЕС