Белият дом: Коментарите на Тръмп за Русия и НАТО са "ужасяващи и ненормални"

Белият дом определи коментарите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за това, че няма да защити съюзниците от НАТО от потенциална руска инвазия, като "ужасяващи и ненормални", съобщи Си Ен Ен.


Тръмп заяви, че би "насърчил" Русия да атакува членове на НАТО, които не са изпълнили финансовите си задължения, което е най-крайното му изказване срещу военния съюз, към който той отдавна се отнася скептично.

На политически митинг в Южна Каролина, разказвайки за неуточнена лидерска среща на НАТО, Тръмп описа разговор с колега държавен глава.

"Един от президентите на голяма държава стана и ме попита: "Е, господине, ако не платим и бъдем нападнати от Русия, ще ни защитите ли?". Аз отговорих: "Вие не сте платили, просрочили ли сте задълженията си? Не, не бих те защитил. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате сметките."


На митинга Тръмп се закани и на Ники Хейли, бившия посланик в ООН, която също се стреми към номинацията на Републиканската партия, макар че нейната кандидатура почти сигурно е обречена, тъй като изостава сериозно от бившия си шеф в надпреварата.

Републиканецът, който се надява на завръщане в Белия дом, приветства провала на законодателството, насочено срещу мигрантската криза на границата между САЩ и Мексико, и същевременно се закани, че ако бъде преизбран, ще проведе мащабна "операция по депортиране" още в първия ден от мандата си. /БГНЕС