Дейвид Камерън: Украинците имат право да нанасят удари в Русия

Оръжията, които Великобритания доставя на Украйна, могат да бъдат използвани за нанасяне на удари по територията на Русия, заяви външният министър на Великобритания Дейвид Камерън.

Той обеща 3 млрд. паунда годишно "толкова дълго, колкото е необходимо", за да помогне на Киев.

Патрик Уинтур пише, че това е най-големият ангажимент на Обединеното кралство за разходи след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. През януари министър-председателят Риши Сунак обеща 2,5 млрд. паунда военна помощ за Украйна за 2024-25 г.

"Можете да разберете защо Украйна изпитва нужда да се защитава. Украйна има право да нанася удари вътре в Русия, защото Русия нанася удари вътре в Украйна", каза Камерън. Външният министър обяви, че дарението на Обединеното кралство за военно оборудване ще включва бомби с прецизно насочване, ракети за противовъздушна отбрана и оборудване за 100 мобилни екипа за противовъздушна отбрана, които да свалят руските безпилотни самолети и ракети.

Обединеното кралство също така пое ангажимент да удвои вътрешното си производство на боеприпаси, като инвестира още 10 млрд. паунда през следващите 10 години. "Току-що изчерпахме всичко, на което бяхме способни, по отношение на предоставянето на оборудване", заяви Камерън. "Част от оборудването всъщност пристига в Украйна още днес, докато аз съм тук", заяви Камерън./БГНЕС