Бербатов и екипът му представиха програмата си в Стара Загора

Стара Загора бе поредният областен град, който Димитър Бербатов и част от екипа му посетиха, за да се срещнат с представители на клубове от региона и да презентират пред тях основните акценти от своята програма за управление на БФС, ако Бербатов спечели изборния конгрес на 15 март, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


"Димитър Бербатов и екипът му проведоха среща с представители на футболните клубове от Стара Загора и региона.

Благодарим им за интереса и за полезната дискусия в името на по-доброто бъдеще на българския футбол!

Преди изборния конгрес на БФС на 15 март Димитър Бербатов и екипът му обикалят страната за трети път, за да покажат уважение към хората, които изграждат българския футбол, да обсъдят отново най-големите проблеми и предизвикателства за футболните клубове и да представят предложенията си за решения заедно с ключови точки от стратегията за промяна и развитие на българския футбол", написаха от Р-Еволюцията е тук във Фейсбук.

В програмата е отделено значително място за подпомагане и развитие на аматьорски, женски и минифутбол, като основно е поставен фокус и върху възможностите за подем на детско-юношеския футбол. Планирано е да бъде въведено правило „homeground“ за използване на определен брой български играчи до 21-годишна възраст, които задължително да играят по 90 минути във всеки мач.

За играчите извън ЕС ще се въведе ограничение до трима на терена. Ако играят повече, даденият клуб ще заплаща такса „лукс“, а приходите от това перо ще се насочват като стимул към клубовете с повече български играчи.

Бербатов и екипът му предвиждат професионалният футбол да се администрира от ПФЛ, а президентът на БФС ще може да заема този пост максимум за три мандата или общо 12 години. В Изпълкома на организацията няма да се допускат клубни президенти.

Сред предложенията е и лицензирането на клубовете да се обвързва с финансов мониторинг. Предвидено е създаването на отдел, който изцяло да е ангажиран с лостовете за финансиране от ЕС, УЕФА и ФИФА чрез изпълнението на различни проекти. /БГНЕС