Бербок ще направи дипломатическа обиколка в Близкия Изток

Германското правителство следи ситуацията на границата между Израел и Ливан, съобщи говорител на германското външно министерство, тъй като най-високопоставеният дипломат на страната Аналена Бербок се готви да пътува за преговори в Близкия изток, съобщи „Гардиън“.

„За съжаление, рискът от ескалация е съвсем реален“, заяви говорителят на германското дипломатическо ведомство.

Външният министър Бербок ще отпътува на 7 януари за Израел, за да се срещне с новия си колега Израел Кац и с израелския президент Ицхак Херцог. Предвидено е тя да проведе и разговори в палестинските територии.

Тя ще се срещне с палестинския президент Махмуд Абас и палестинския външен министър Рияд ал-Малики.

Впоследствие Бербок ще замине за Египет, където ще се срещне с колегата си Самех Шукри, а също така планира да посети Ливан.

Разговорите ще се съсредоточат върху "драматичната хуманитарна ситуация в Газа, положението на Западния бряг и изключително нестабилната ситуация на израелско-ливанската граница", както и върху усилията за освобождаване на още заложници на Хамас, заяви говорителят.

Нараснаха опасенията, че конфликтът между Израел и Хамас може да се разрасне, след като един от лидерите на бойната групировка беше убит в предградията на ливанската столица Бейрут.

В допълнение към убийството, за което се предполага, че е извършено от Израел, израелската армия от месеци води огън отвъд границата с бойците на Хизбула.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също отпътува на дипломатическа обиколка в Близкия изток, включително Израел, която е и четвъртото му подобно пътуване от началото на войната./БГНЕС