Берлин: Израел трябва да спазва международното хуманитарно право

Германският външен министър Аналена Бербок призова Израел да спазва международното хуманитарно право при провеждането на военни операции в Хан Юнис - главния град в южната част на Газа, предаде Анадолската агенция.


"Изключително съм обезпокоена от отчаяното положение на хората в Хан Юнис", заяви външният министър.

В рядко срещан критичен тон Бербок поиска от израелските власти да спазват международното право, да направят повече за защитата на цивилното население и да улеснят бързото и безпрепятствено преминаване на хуманитарната помощ за палестинските цивилни.

"Има правила и когато става въпрос за правото на самозащита, а международното хуманитарно право се прилага и в борбата срещу терористите. Израел трябва да спазва тези правила, както всички останали държави в света", каза главата на германската дипломация.

"Израел трябва спешно да допусне повече хуманитарна помощ в Газа и да адаптира операциите си. Стотици хиляди хора са потърсили убежище в южната част на Газа по заповед на Израел, особено в обекти на ООН и на други места", добави тя.

Висшият дипломат подчерта, че е спешно необходимо хуманитарно прекратяване на огъня, за да се облекчат страданията на палестинските цивилни граждани и да се улеснят преговорите за освобождаване на всички израелски заложници.

Нейните забележки бяха направени след съобщенията за масови жертви в южната част на Газа, след като израелските военни засилиха офанзивата си срещу Хан Юнис. Най-малко 183 палестинци са загинали, а други 377 са били ранени през последните 24 часа, съобщи Министерството на здравеопазването в палестинския анклав.

Германия е един от най-силните съюзници на Израел и неведнъж е заявявала, че страната носи специална отговорност за Израел заради нацисткото си минало.

През последните седмици обаче германското правителство е подложено на все по-голям натиск заради непропорционалното и безразборно използване на сила от израелските военни в Газа.

В неотдавнашно проучване 61% от германците заявиха, че военните действия на Израел в Газа са неоправдани, тъй като са взели твърде много цивилни жертви. Само 25% изразиха подкрепа за Израел./БГНЕС