Бивш латвийски вътрешен министър беше осъден за шпионаж в полза на Русия

Бившият ръководител на латвийското МВР през 90-те години на миналия век и бивш депутат Янис Адамсон е осъден на 8,5 години затвор за шпионаж в полза на Русия, както и за незаконно притежание на оръжие и измама, съобщи „TVP World”.

В обосновката на присъдата съдът посочва, че Aдамсон "систематично и умишлено е събирал и предавал секретна информация чрез руския гражданин и бивш служител на КГБ Генадий Силонов". В резултат на това тези данни, отнасящи се до дейността на латвийските държавни институции, включително на органите за държавна сигурност, са попаднали в ръцете на руската Федерална служба за сигурност.

Заедно с Aдамсонс, Силонов също е осъден на 7,5 години затвор. И двамата не признават вината си и възнамеряват да обжалват присъдата.

67-годишният политик беше депутат в латвийския парламент до 2021 г., като представляваше опозиционната партия "Хармония", която защитава интересите на рускоезичното малцинство. През 2021 г., поради подозрения в шпионаж, той е лишен от имунитет и е задържан.

В периода 1994-95 г. е ръководител на латвийското Министерство на вътрешните работи, а също така е бил началник на Граничната охрана. От средата на 90-те години на миналия век е депутат в продължение на шест мандата./БГНЕС