България и още 11 държави призоваха ЕС да премахне санкциите срещу Косово

Председатели на комисиите по външните работи от държавите-членки на ЕС, включително България, поискаха "наказателните мерки" на блока срещу Косово да бъдат премахнати.


Писмото е адресирано до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и специалния пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак.

В позицията на 12-те председатели на комисиите по външните работи на парламентите на България, Великобритания, Германия, Ирландия, Чешката република, Латвия, Литва, Естония, Белгия, Хърватия, Дания и Италия, се отправя молба към ЕС да възобнови пълноценното сътрудничество с правителството на Косово след "санкциите", наложени през юни тази година.

В него се посочва, че бойкотът на общинските избори (23 април) в четирите северни общини от страна на етническите сърби, нападението срещу войници на КФОР, незаконното задържане на полицейски служители от сръбските власти на граничната бразда и нападението в Банска от 24 септември свидетелстват за агресивна схема, насочена към подкопаване и дестабилизиране на Косово, съобщи "Албениън пост".

„Ситуацията лесно можеше да ескалира, ако не беше професионализмът и храбростта на косовската полиция, чийто служител беше трагично убит. Количеството и видът оръжия, конфискувани след атаката, повдигнаха сериозни въпроси за това каква роля може да е имала сръбската държава в подкрепата на операцията“, се казва още в писмото.

БГНЕС припомня, че на 24 септември група тежковъоръжени сърби нападна косовската полиция в село Банска, Северно Косово и уби сержанта Африм Буняку. Ръководителят на тази група беше бившият заместник-председател на „Сръбска листа“ (партията на косовските сърби – бел.ред.) Милан Радойчич, който е един от близките хора на сръбския президент Александър Вучич. Радойчич избяга в Сърбия, където беше арестуван и само ден по-късно освободен. Белград отказва да се съобрази с искането за изправяне на Радойчич пред съда. /БГНЕС