Блинкен: Не желаем ескалация на напрежението с Иран

„САЩ не желаят ескалация на военните действия с Иран, но ще продължат да защитават Израел, след като той беше нападнат от Техеран“.


Това заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, предаде АФП.

"Не се стремим към ескалация, но ще продължим да подкрепяме Израел и да защитаваме нашия персонал в региона", каза Блинкен в началото на среща с иракския вицепремиер Мохамед Али Тамим.

"Това, което показа този уикенд, е, че Израел не трябваше и не трябва да се защитава сам, когато е жертва на агресия, жертва на нападение", добави американският топ дипломат, наричайки действията на Иран "безпрецедентни".

На 13 срещу 14 април Иран изстреля над 300 дрона и ракети по Израел в отговор на смъртоносния удар по иранското консулство в Сирия от 1 април, за който Техеран обвинява Израел.

Повечето от тези снаряди бяха прехванати, преди да достигнат Израел, с помощта на САЩ, Йордания и други съюзници.

Държавният секретар заяви, че е участвал в множество разговори през последните 36 часа, опитвайки се да координира дипломатически отговор, който да предотврати всякаква ескалация на кризата в региона.

По данни на Държавния департамент Блинкен е разговарял с колегите си от Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Турция, Великобритания и Германия.

Иракският вицепремиер заяви, че правителството му е загрижено, че регионът може да бъде "въвлечен в по-широка война, която ще застраши международната сигурност и безопасност", като призова всички страни да проявят "сдържаност".

Срещата с Блинкен се състоя преди разговорите на президента на САЩ Джо Байдън с иракския министър-председател Мохамед Шиа ал-Судани в Белия дом./БГНЕС