Блинкен обсъди важни въпроси на сигурността с лидерите на Гърция и Турция

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе срещи с лидерите на Гърция и Турция, на които бяха обсъдени последните развития в двустранните отношения между Атина и Анкара, кризата в Близкия Изток, турската ратификация на шведската кандидатура за НАТО и одобрението от САЩ за продажбата на изтребители F-16 на Турция.


По време на разговора си с турския президент Реджеп Ердоган, американският първи дипломат подчерта необходимостта от предотвратяване на разпространението на конфликта в Близкия Изток. Според турски дипломатически източник външният министър на Турция Хакан Фидан е настоял пред американския си колега за „незабавно прекратяване на огъня“ в Газа, което би могло да гарантира гладкото доставяне на хуманитарната помощ.

Държавният департамент добави, че Блинкен и Ердоган са обсъдили „завършването на присъединяването на Швеция към НАТО и укрепването на търговията и инвестициите между Съединените щати и Турция“.

БГНЕС припомня, че турският държавен глава се възползва от правото на вето, за да блокира присъединяването на Швеция към НАТО. Тази стъпка целеше да накара Стокхолм да заеме по-твърда позиция спрямо кюрдските групи в страната, които Анкара разглежда като крила на терористичната организация ПКК. Ердоган също така се опитва да постави одобрението на Швеция в зависимост от доставката на САЩ на 40 американски изтребителя F-16 и близо 80 комплекта за модернизация за застаряващите военновъздушни сили на Турция. Администрацията на Байдън официално подкрепи продажбата. Но американският президент не успя да преодолее съпротивата в Конгреса от законодатели, които изразяват тревога от позицията на Турция към Швеция и от миналите военни сблъсъци с историческия съперник Гърция.

След срещата си с Ердоган, Блинкен замина за гръцкия остров Крит, където проведе разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и външният министър Георгиос Герапетрис.

"Двустранните отношения между Гърция и САЩ са в най-добрия си вид", заяви Мицотакис по време на срещата с висшия американски дипломат.


Блинкен на свой ред подчерта значението от "силата на двустранните връзки".

"Ние стоим заедно, изправени пред някои от най-острите предизвикателства, които сме виждали, но фактът, че стоим заедно, че работим заедно, е огромен източник на сила и увереност за Съединените щати“, каза той.

След срещата главата на американската дипломация заяви, че иска да се увери, че конфликтът в Близкия изток "няма да се разпространи".

"Една от истинските тревоги е границата между Израел и Ливан и ние искаме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че няма да видим ескалация", добави той./БГНЕС