Блинкен: Успешна контраофанзива на Украйна ще принуди Путин да седне на масата за преговори

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази надежда, че успешната офанзива на Украйна ще принуди руския президент Владимир Путин да започне преговори за прекратяване на инвазията.


"Успехът на контраофанзивата ще доведе до две неща - ще укрепи позицията на Украйна на всяка маса за преговори, на която се появи, и може да доведе до това Путин най-накрая да се съсредоточи върху преговорите за прекратяване на войната, която той започна", каза Блинкен пред репортери, цитиран от АФП.

Блинкен заяви, че Съединените щати са "уверени, че украинците ще продължат да имат успех", след като украинският президент Володимир Зеленски посочи, че отдавна обсъжданата офанзива е в ход.

"В този смисъл това всъщност може да доближи мира, а не да го отдалечи", каза Блинкен на съвместна пресконференция с външния министър Антонио Таяни.

Блинкен заяви, че офанзивата показва необходимостта "да увеличим максимално подкрепата си за Украйна сега, за да може тя да постигне успех на бойното поле".

Русия публично се изказа в подкрепа на преговорите, а Китай води международните призиви за посредничество. Съединените щати се отнасят скептично към тези усилия, тъй като смятат, че Русия няма сериозни намерения за преговори и се интересува единствено от отстояване на териториалните си придобивки.

"Мирът трябва да бъде справедлив и траен", каза Блинкен. "Под траен разбираме мир, който не оставя нещата така че Русия да може да си почине, да се превъоръжи и да атакува отново след шест месеца, след година, след две години", каза той. /БГНЕС