Ердоган се срещна с лидера на опозицията Йозел

Преломната среща между Реджеп Тайип Ердоган и председателя на основната опозиционна Републиканска народна партия (СНР) Йозгюр Йозгел премина в конструктивна и продуктивна атмосфера, а президентът скоро ще върне визитата, съобщиха източници на "Дейли Сабах".

Според източници от CHP двете страни са преодолели известна дистанция при решаването на някои въпроси. Източници от партията на Ердоган АК съобщиха, че президентът скоро ще посети Йозел в централата на CHP в Анкара.

Източници от АК партията заявиха, че Ердоган е поздравил Озел за победата на партията му на общинските избори и е казал, че основната опозиционна партия е спечелила позиции, след като Йозел е заменил бившия председател на CHP Кемал Кълъчдароглу.

Сред обсъжданите въпроси бяха новата конституция, икономиката, пенсионните плащания, общинските дългове и други проблеми, включително първомайските инциденти от сряда.

Те си размениха и подаръци: Председателят Ердоган подари на Йозел комплект чаши за кафе от Националния дворец, а Йозел подари на Ердоган предмет, озаглавен "Огънят на републиката".

Срещата се състоя в централата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в столицата Анкара и продължи 1 час и 35 минути.

Никой от двамата не направи изявление след срещата, а последният отиде направо в централата на CHP, за да оцени срещата със свои съпартийци.

Срещата отбеляза първите официални разговори между двамата политици, откакто Йозел беше избран за лидер на CHP през ноември миналата година, и първата среща между Ердоган и лидер на CHP през последните осем години.

Преди това Ердоган и Йозел се срещнаха за кратко по време на събитие по случай националния празник на 23 април.

Широко отразена от турските медии, срещата се разглежда като знак за смекчаване на връзките между двете съперничещи си партии. Тя идва след общинските избори на 31 март, на които CHP постигна успехи в бивши крепости на партията на Ердоган./БГНЕС