Близо 500 души са арестувани в петата нощ на размирици във Франция

През нощта френските власти изпратиха подкрепления в градовете, в които се разразиха безредици, и извършиха стотици арести в петата нощ на размирици, предизвикани от фаталната полицейска стрелба по 17-годишния Наел, предаде АФП.

Към 3:00 ч. местно време тази сутрин (01:00 ч. по Гринуич) в цяла Франция са арестувани общо 486 души, съобщиха от Министерството на вътрешните работи, въпреки че нивото на насилие изглежда е намаляло.

"По-спокойна нощ благодарение на решителните действия на силите за сигурност", написа министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин в Туитър.

По-рано Дарманин заяви пред репортери, че 45 000 служители на силите за сигурност ще бъдат разположени през нощта - същият брой като предишната нощ.

Допълнителни сили и оборудване обаче бяха изпратени в Лион, Гренобъл и Марсилия, където преди това имаше интензивни безредици.

В Париж и близките му региони, където бяха разположени около 7000 полицаи, до 3:00 ч. местно време са арестувани 194 души.

В Марсилия полицията е разпръснала групи младежи на главния булевард "Канебиер", минаващ през центъра на града.

Към полунощ властите в Лион и Марсилия съобщават за по-малко инциденти в сравнение с предишната нощ, като към 1:30 ч. местно време в двата града са арестувани 77 души.

В редица градове беше въведен полицейски час през нощта.

"Размисъл"

Протестите във връзка със смъртта на Наел, който е от алжирски произход, отново разкриха сериозното расово напрежение в съвременна Франция и засилиха вниманието към полицията.

В знак на сериозността на кризата френският президент Еманюел Макрон отложи държавното си посещение в Германия.

Погребалната церемония на Наел се състоя вчера в Нантер, където той живееше, като стотици се събраха мирно заедно с майка му и баба му.

Извънредни мерки

В опит да се ограничи продължаващото насилие, автобусите и трамваите във Франция спряха да се движат след 21:00 ч. и беше забранена продажбата на големи фойерверки и запалителни течности.

Пристанищният град Марсилия е арена на интензивни сблъсъци и грабежи, включително в отдавна занемарени квартали с ниски доходи, които Макрон посети в началото на седмицата.

Властите там отидоха още по-далеч, като спряха целия градски транспорт от 18:00 ч., включително метрото.

В града бяха изпратени полицейски подкрепления, включително бронирани машини и два хеликоптера.

Макрон призова родителите да поемат отговорност за непълнолетните участници в бунта, една трета от които са "млади или много млади".

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети заяви вчера, че 30 % от арестуваните са непълнолетни, а Дарманин каза, че средната възраст на арестуваните е едва 17 години.

Размириците предизвикаха безпокойство в чужбина, тъй като Франция е домакин на Световното първенство по ръгби през есента и на Олимпийските игри в Париж през лятото на 2024 г.

Великобритания и други европейски държави актуализираха препоръките си за пътуване, за да предупредят туристите да стоят далеч от районите, засегнати от размириците.

Консулството на Китай в Марсилия също така предупреди гражданите си да "бъдат бдителни и да проявяват предпазливост", след като държавните медии съобщиха, че в четвъртък автобус с китайски туристи в южния град е бил атакуван с камъни.

Размириците оказаха голямо влияние върху културните събития във Франция, като певицата Милен Фармер беше принудена да отмени концертите си, а френската модна къща "Celine" отмени мъжкото си ревю в Париж. /БГНЕС