BMW представи автомобил, сменящ цвета си само с натискане на един бутон

BMW предизвика сензация на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, като показа автомобил, който променя цвета си само за няколко секунди.

Новата технология улеснява промяната на цвета на екстериора на автомобила буквално с натискане на един бутон. В конкретния случай е показан тъмносив автомобил, който става бял за няколко мига. Смяната на боята се случва пред зрителите и изглежда много ефектно, но мнозина се чудят дали тази технология ще се види и в серийните автомобили.

Моделът iX Flow разполага с технологията E Ink, като идеята е да се сменя цвета на автомобила в зависимост от настроението и желанията на собственика. Тази технология определено отваря много възможности за персонализиране и BMW очакват тя да може да има комерсиално приложение, и то не само по отношение на екстериора на превозните средства.

„Дигиталното изживяване няма да се ограничава само до екраните в кабината в бъдеще. Ще има все повече и повече сливане на реалното и виртуалното“, каза Франк Уебър, член на борда на директорите на BMW.

Промените в цвета стават възможни чрез електрофоретична технология, при която определени пигменти се подчертават чрез стимулация с електрически сигнали, което в крайна сметка води до промяна в цвета на повърхността на автомобила. Става дума за специално покритие ePaper, което се нанася върху повърхността на автомобила. /БГНЕС