Бойко Ноев до Рашков: Прокуратурата е възпрепятствала разследването за отравянето на Гебрев

Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт на най-високо ниво са възпрепятствали разследването за отравянето на трима български граждани, сред които и собственикът на ЕМКО Емилиян Гебрев, на територията на страната през април 2015 г. Веществото, с които те са били отровени, е от същата група, с която през март 2018 г. бе отровен Сергей Скрипал във Великобритания.

Това се казва в писмо на Бойко Ноев, изпратено на вицепремиера по сигурността и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Поводът за неговото написване е възпрепятстване на разследвания на престъпления от представители на прокуратурата и изпълнителната власт.

Бойко Ноев призовава да бъдат предприети необходимите действия за установяване на причините за това и за активизиране на разследванията.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на писмото:

„На 21 септември британските власти официално потвърдиха съучастието на руския гражданин Денис Сергеев (известен още под името Сергей Федотов) в опита за покушението с използването на „Новичок“ на територията на Великобритания през. м. март 2018 г. Същото лице, заедно с други, е установено в разследването на опита за убийство на трима български граждани на територията на България в края на м. април 2015 г. с отрова от същата химическа група. Срещу тях българската прокуратура е повдигнала съответните обвинения.

Заключенията на британските разследващи придават нови измерения на разследването, както в национален, така и в международен план. За пръв път официално се потвърждава пряката връзка между двете престъпления.

Като свидетел по въпросното ДП № 513-ЗМК-124/2015 по описа на СДВР, в хода на вече 6 годишното разследване и на базата на многобройни източници в България и в чужбина у мен се утвърди категоричното убеждение за следното:

Представители на българските прокуратура и изпълнителна власт, вкл. на най-високо равнище в периода април 2015 – април 2021 г. са разпореждали, или лично са предприемали целенасочени действия за възпрепятстване на разследването, за отклоняването му в погрешни посоки, за заличаване на доказателства, за саботаж на международното сътрудничество по въпроса и др. Потвърждения за това като имена, факти и обстоятелства има от многобройни източници, в т.ч. извън България.

Съществуват изобилни доказателства, че по указания от най-високите нива на властта в периода на управление на министър-председателя Бойко Борисов, за да не бъде разкрита обективната истина е било манипулирано, или възпрепятствано разследването по всяко едно от следните направления:

имената и самоличността на конкретните извършители;

оръдието на престъплението (съставът на химическото съединение)

мотивите за престъплението

възможните помагачи и поръчители

връзките с други терористични действия и инциденти на наша територия

Нещо повече, полагани са специални усилия за недопускане, саботиране и прекратяване на разследванията по взривовете в обекти на производители на специална продукция (ЕМКО, Арсенал, ВМЗ и др.) в периода 2011-2020 г., както и възпрепятстване на международното сътрудничество по тези случаи. Известно е, че заподозрени за извършване на тези терористични действия на територията на България, Чехия и вероятно и други страни са същите или близки до тях извършители.

Тук е мястото да припомня, че в качеството ми на свидетел по разследването, по указания „от горе“ съм бил подложен на наблюдение от ДАНС, вкл. на мои придвижвания и участия в различни медии (БТВ, БНТ, предаването „Панорама“, БНР, програма „Хоризонт“ и др.), за което са били изготвяни съответните справки. Имената на съпричастните към това вече са известни. Някои от тях още заемат съответните отговорни длъжности.

Уважаеми г-н Министър,

развитията в управлението на държавата след 11 май т.г. доказват, че е възможно България да започне завръщане към нормален правов ред и законност. В тази връзка Ви предлагам да разпоредите в рамките на Вашите пълномощия като вицепремиер и министър, да бъде направен цялостен преглед на извършените досега разследвания по горните случаи, да анализират причините за възможни закононарушения, извършени от длъжностни лица и да вземат необходимите мерки за установяване на обективната истина. Това е важно и за възстановяване и на международния авторитет и доверие към България“, се казва в писмото на Бойко Ноев до вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков. /БГНЕС