Боливия разследва 35 членове на католическата църква за сексуални посегателства

Боливийски прокурори разследват 35 членове на католическата църква, след като повече от дузина жертви ги обвиниха в сексуални посегателства, съобщиха властите.


Изявлението идва в момент, в който страната е разтърсена от признанията за злоупотреби, открити в личния дневник на испански свещеник, който почина в Боливия през 2009 г. след десетилетия служба там.

"В момента 35 души са обвинени и се разследват", заяви на пресконференция Даниела Касерес, ръководител на отдел в боливийската главна прокуратура.

"Имаме 17 души, идентифицирани жертви, но от уважение и като предпазна мярка за защита на жертвите няма да даваме конкретни подробности", добави тя, цитирана от АФП.

Прокурорите започнаха разследването след репортаж на испанския ежедневник "Ел Паис" през април за покойния испански свещеник Алфонсо Педрахас, чийто дневник показва, че е злоупотребил с повече от 80 малолетни в Боливия, където е живял от началото на 70-те години на миналия век.

В дневника си Педрахас отбелязва също, че висши духовници са знаели за престъпленията му и са си мълчали.

Във вторник прокурорите потвърдиха, че копие от дневника на Педрахас им е било предоставено от Обществото на Иисус в Боливия.


Но Касерес заяви, че дневникът не е пълен, има липсващи страници, а някои пасажи са зачеркнати и изтрити.

Тя заяви, че боливийските власти ще се опитат да получат пълния документ или ще поискат съдействие от испанските прокурори.

В писмо, публикувано в средата на юни от боливийския президент Луис Арсе, папа Франциск изрази своя "срам и ужас" от сексуалните посегателства, извършени от духовниците, и обеща да хвърли светлина върху случилото се.

Правителството на Арсе е обсъдило с Ватикана необходимостта от подобряване на контрола, за да се предотврати влизането в страната на свещеници с история на сексуални престъпления.

Католическата църква е създала и четири комисии, които да получават и обработват жалби. /БГНЕС