Боряна Дукова: Багряна е космополит, закърмен с родното

„За Елисавета Багряна има написани прекрасни книги. Независимо от многото информация за нея, има и непознаване на личността, поезията и събития от живота на Багряна“. Това каза пред БГНЕС писателката Боряна Дукова, която представи новата си книга „Лиза. Пътуване с Багряна“. Книгата е посветена на българската поетеса.

Произведението е с две сюжетни линии. Едната е в спомените на Багряна, а другата в нейните премеждия в Бразилия.

„Искам да ви кажа историята на целия нейн живот в романова форма. Аз съм романист и това е логично решение. Действието в романа обхваща много малко време. Нейното пътуване до Рио Де Женейро през 1960 година, но всъщност по време на пътуването тя се връща в спомените си към детството, към своята младост. Така, че има две измерения – действителността на 60-те години и също така 20-те, 30-те, 40-те години“, обясни Дукова.

Боряна Дукова потвърди, че Елисавета Багряна е тайнствен образ. Дори е феминистка без да го осъзнава.

„Самата Багряна е едно ярко съчетание от енигматичмната жена и изключително дръзка, пряма и откровена поезия. Самата тя предпочита да мълчи, когато е в публичното пространство, говори малко и премерено. Това наистина създава известна загадка около нейната личност. Човек трябва с много желание и отдаденост да пристъпи към нея, за да може да я разбере. Багряна не се е осъзнавала като феминистка, но всъщност е жена, която къса с патриархалния морал и казва със стиховете си, че жената има място да излезне извън света на кухнята“, категорична е Дукова.

Според нея Багряна е една неудържима енергия, която не може да бъде поставена в граници.

„Космополит, който е закърмен с родното“, така Дукова описва душевното състояние на поетесата.

„Багряна носи от юношеството си тази огромна жажда към непостижимото, непознатото, това е зашеметяващо в нейната поезия. Тя успява да види много кътчета от нашето огромно кълбо, като пътешества с цялата си душа и личност. Тя не е турист, тя е пъшешественик. Открива врати към целия свят“, каза още Дукова.

Поетесата е била ухажвана от много мъже, но най-силно място в сърцето ѝ има Боян Пенев и нейният съпруг.

„Аз съм се спряла на основните фигури в живота на Багряна, като в любовен план това е мъжът ѝ и Боян Пенев. Има много интересна връзка със словенски инетлелектуалец Изидор Цанкар, Матвей Вълев, който е жураналист и много интересен писател на разкази. Това са различни връзки, но това са и духовни срещи. Те бележат личността на Багряна и нейното творчество. Боян Пенев има по-специално присъствие. Той дава някои насоки, които тя помни до края на живота си“, споделя Дукова.

Приятелството на Багряна с Дора Габе е емблематично като е създало доста фалшиви митове в общественото пространство.

„Много повече са били приятелки, отколкото конкуренти“, категорична е Дукова.

Обвиненията, че не е помогнала на Вапцаров, за да го оправдаят са плод на клевета.

„Багряна става обект на одумки, когато се развежда с мъжа си. В различините етапи от живота си, прицелът е бил в една или друга посока. Най-болно за нея е, когато я обвиняват за смъртта на Вапцаров. Тя отива от най-благородни подбуди да направи каквото може. Достолепни личности от българското общество са били помелени да направят същото, но са отказали. За хора, които си направят малко усилия и се запознаят с фактите, ще им стане ясно, че това е много гнусна клевета“, заяви писателката.

Боряна Дукова съобщи, че планира още романи в сферата на биографичната литература, като дори има потенциална идея за следваща личност, която да бъде в основата на нейно произведение. Подробностите обаче на този етап остават в тайна. /БГНЕС