Борел: Брюксел ще увеличи военната подкрепа за Киев в отговор на руската заплаха за кораби в Черно море

Решението на Русия да счита всички кораби, пътуващи до украинските пристанища в Черно море, за превозвачи на военни товари, лишава Украйна от ключови ресурси от износа на зърно, поради което Брюксел ще увеличи военната подкрепа за Киев. Това заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел при пристигането си на срещата на външните министри на ЕС.


„Това ще блокира възможността на Украйна да изнася зърното си по море. Това ще има последици, на първо място за самата Украйна, лишавайки я от ресурси", каза той. "Има само едно решение - да се увеличи военната помощ за Украйна. Ако ги бомбардират, трябва да им предоставим средства за противовъздушна отбрана, ако Русия използва безпилотни апарати, трябва да им предоставим средства за противовъздушна отбрана", каза той.

Ръководителят на дипломацията на ЕС обеща да "разшири значително ресурсите на Европейския механизъм за мир", за да се увеличат доставките на оръжие за Киев.

"Възнамерявам да направя предложение за увеличаване на Европейския фонд за мир в голяма степен. Не искам да посочвам точната цифра сега, ще го направя след срещата. Въпросът става много сериозен", заяви той.

По-рано вестник "Политико" съобщи, че планът на Борел предвижда увеличаване на оръжейния Еврофонд за мир с 20 млрд. евро до 2027 г. /БГНЕС