"Данас": Вучич връща офицера на "Сръбски свят" в политиката

Само шест месеца бяха необходими на Александър Вулин, основател на Социалистическото движение и защитник на "Сръбски свят“, да се върне на държавен пост. Бъдещият премиер Милош Вучевич го предложи за вицепремиер на новото сръбско правителство - лоша новина за Запада.

В бъдеще Вулин ще заема висока позиция въпреки "слуховете", че е човекът на Русия, въпреки стремежа му да създаде "Сръбски свят" и въпреки санкциите на САЩ за участието му в международната престъпност, незаконни операции с наркотици, корупция и разширяване на руското влияние на Балканите.

След новината, че американците го включват в "черния списък", Вулин подаде оставка от поста директор на Службата за сигурност и информация /БИА/ през ноември миналата година, а скоро след това получи Ордена на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), подписан лично от руския президент Владимир Путин.

Професорът от Факултета по политически науки Филип Ейдъс подчерта пред вестник "Данас", че назначаването на Вулин на този пост е "демонстрация на инфантилна и саморазрушителна злоба".

„Назначаването на човек, който е под санкции на САЩ поради предполагаема корупция, участие в трафик на наркотици и връзки с Русия, за вицепремиер на правителство, което уж се стреми към членство в ЕС, е демонстрация на инфантилна и саморазрушителна злоба, която няма да донесе нищо добро на гражданите на тази страна. Това е все едно приятелите ви да ви посъветват да помислите, преди да си татуирате рамото, а вие да си направите татуировка в средата на челото", каза Ейдъс.

Коментаторът Жарко Корач посочи, че Вулин заема особено важно място сред тълпата от ласкатели около президента Александър Вучич.

„Няма изявление или решение на Вучич, от което Вулин да не е бил ентусиазиран. В края на краищата той постоянно се обръща към Вучич с "моят командир", сякаш сме във война. Предполагам, че затова не е свалил черната си униформа“, заяви Корач.

Той припомни, че позицията на Вулин за "Сръбски свят" са насочени пряко срещу стабилността на региона, а подкрепата му за руската атака срещу Украйна, която беше осъдена от цяла Европа, е пряко обслужваща руските интереси.

„Този избор ще има преки негативни международни последици за Сърбия. Вулин е под американски санкции и назначаването му в правителството е пряко предизвикателство към САЩ, от които зависят много неща в Европа, особено в региона. Сърбия няма да стигне до никъде с такива хора в правителството“, каза Корач в заключение.

Професорът от университета в Нови Сад Боян Пайтич отбеляза, че в "тази Сърбия, която е в конфликт с всичките си съседи, където медиите са задушени, гласовете се купуват, избирателите се местят от град на град открито и без всякакви резерви - мястото на Александър Вулин е точно в правителството".

„Това е шамар в лицето на Запада, който, поради своята (явна и скрита) подкрепа за диктатора, заслужава този шамар“, отсече Пайтич.

Преди да оглави БИА Вулин беше министър на полицията и военен министър. Кариерата му е осеяна с безброй скандали - от подслушване на руски опозиционери до „неразкриване" на плановете на групата на Милан Радойчич, участвала във въоръжената атака в косовското село Банска на септември 24 миналата година, за което Вулин все още демонстративно мълчи.

Вулин винаги се хвали с приятелството си с Вучич, а президентът избягва да го критикува публично и остро. Вучич казва, че дясната му ръка е нещо повече от коалиционен партньор за него. /БГНЕС