Борел иска военноморски сили от ЕС да патрулират в Тайванския проток

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел призова европейските военноморски сили да патрулират в оспорвания Тайвански проток в статия, публикувана във френски седмичник, предадено от АФП.

Коментарите на Борел в Journal Du Dimanche повтарят коментарите му от миналата седмица, когато той подчерта колко важен е Тайван за Европа.

Тайван "ни засяга в икономическо, търговско и технологично отношение", заяви Борел.

"Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в този абсолютно ключов район."

Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван - симулирайки целенасочени удари и блокада на острова - в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Във вторник, в речта си при откриването на дебат за Китай в Европейския парламент, той заяви: "Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира.

"Не само по морални причини едно действие срещу Тайван трябва непременно да бъде отхвърлено. Също така и поради факта, че от икономическа гледна точка то би било изключително сериозно за нас, тъй като Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници", каза той.

Коментарите на Борел идват, след като по-рано този месец френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа не трябва да бъде "последовател" на Съединените щати в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Коментарите на Макрон, дошли след посещение в Китай, предизвикаха критики от страна на някои политици както в Съединените щати, така и в Европейския съюз.

Китай претендира, че Тайван е негова територия, и обещава един ден да постави острова под свой контрол. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон