Борел зове Европа да подобри връзките с Русия и Турция

Пактът за прекратяване на огъня в Идлиб, сключен между Путин и Ердоган подчерта голямата роля на двамата лидери за Европа.

Дипломат номер едно на Европейския съюз призова на срещата на външните министри на блока в Загреб за по-добри отношения с Русия и Турция, след като двете страни обявиха прекратяване на огъня в Сирия – действие, което отново подчерта лостовете им за влияние върху политиките в съюза.

Войната в Сирия оказа пряко влияние върху 27-членния блок, допринасяйки за кризата с бежанците и миграцията през 2015 г. ЕС усети последиците от конфликта още веднъж през последните дни, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще вече няма да спира бежанците, които се отправят към Европа, след като в сирийската провинция Идлиб бяха убити поне 33 турски войници.

Русия и Турция подкрепят противоположни страни във войната в Сирия и също са ключови играчи в Либия - място на поредния дестабилизиращ конфликт в съседство с Европа.

Ако примирието се задържи, прекратяването на огъня в Идлиб може да намали напрежението на границата с Гърция, като се има предвид, че решението на Турция да обяви границите си за отворена беше поне отчасти мотивирано от ескалиращото насилие в Сирия. Предишните сделки за прекратяване на огъня в Идлиб обаче се сринаха.

"Отношенията ни с тези две страни със сигурност са трудни. Но ние трябва да ги подобрим", заяви Борел, върховен представител на ЕС за външната политика, след като се срещна с външните министри на блока в замък в околностите на хърватската столица Загреб. "Натрупвахме трудности и трябва да рестартираме нов подход, за да преодолеем тези трудности", каза той.

Що се отнася до Русия, бившият външен министър на Испания заяви, че ЕС ще се придържа към принципите, които е възприела след анексирането на Крим от Москва.

Но той също така заяви, че блокът трябва да "засили ангажиментите си избирателно и по въпроси, в които трябва да имаме добро партньорство с Русия - енергетиката, изменението на климата, Арктика. Русия е ангажирана в конфликта в Сирия, играе важна роля и в Либия – това засяга сигурността ни", каза още Борел.

Позицията му прозвуча като ехо на стремежите на предшественика му на поста Федерика Могерини за „избирателен ангажимент“ с Москва.

Що се отнася до Турция, Борел отбеляза, че напрежението на гръцката граница е свързано с боевете в бунтовническата крепост Идлиб, която е обект на военно настъпление от страна на силите на сирийския президент Башар Асад и техните руски съюзници, което е прогонило почти милион души от техните домове.

Той критикува Анкара за това, че кара хората да вярват, че границите на Европа са отворени. "Трябва да защитаваме границите си", каза той. "В същото време трябва да разговаряме с турците по много въпроси, които засягат пряко нашата сигурност, защото Турция играе важна роля и в либийската криза".

Някои членове на ЕС обаче подхождат с повишено внимание към прекаленото сближаване с Москва и Анкара.

ЕС наложи санкции срещу Русия след военната й намеса в Украйна и анексирането на Крим и обвини Москва в извършване на атентати и други дестабилизиращи дейности на европейска територия.

Докато някои лидери на ЕС, като френския президент Еманюел Макрон, призоваха за възобновяване на отношенията с Москва, други - особено в Централна и Източна Европа – се противопоставиха на такъв политически курс с аргумента, че президентът Владимир Путин ще възприеме това като награда за лошото си поведение.

Относно Турция лидерите на ЕС осъдиха Ердоган заради все по-авторитарното му управление. А Гърция и Кипър поискаха строги санкции за някои действия на Турция като неразрешеното сондиране на газ и нефт в Източното Средиземноморие.

И все пак споразумението между Ердоган и Путин, сключено вчера след преговорите в Москва, показа, че двамата лидери са сред онези, които буквално произвеждат гърмежи в задния двор на ЕС.

Високопоставен служител на ЕС заяви, че сделката за прекратяване на огъня трябва да бъде приветствана, но и следена внимателно. "Можем само да се надяваме, че това споразумение ще е устойчиво, защото нищо не се казва за мониторинга на спазването му", каза дипломатът. „Тези подробности са много съществени“, добави той.

През последните дни някои лидери на ЕС се опитаха да покажат, че могат да играят роля в Сирия. Германският канцлер Ангела Меркел призова за създаване на сигурна зона в Сирия, в която хората, разселени от войната, могат да получат хуманитарна помощ. Холандското правителство също предложи подобна идея, като призовава за зона забранена за полети.

Въпреки това дипломатите заявиха, че създаването на такава зона ще бъде изпълнено с трудности и ЕС досега не проявява готовност да подкрепи с някакви военни сили тези идеи.

"ЕС не може да създаде безопасна зона, ние не сме толкова мощни", призна Борел на по-ранен брифинг в Хърватия. Но, добави той, "можем да имаме влияние върху ООН и НАТО".

Много дипломати виждат идеята за участие на НАТО като мъртвородена. Дори и членовете на съюза да са готови да изиграят роля в Сирия, според дипломатите, Русия не би го приела.

Министърът на външните работи на Нидерландия Стеф Блок заяви пред репортери, че за прилагането на безопасна зона „идеалът би бил да има резолюция на Съвета за сигурност на ООН”. Но много наблюдатели смятат, че Русия би наложила вето върху всеки подобен ход.

---------------------------------------------------------------------------

Джакопо Баригази, „Политико”