Борис Радев: „Пчелен мед за смет“ включва хора от всякакви възрасти

„В инициативата „Пчелен мед за смет“ се включват все повече хора и то от различни възрастови групи, което е добър знак, че различните поколения имат различно отношение към парковата култура и към поддържането на чистотата в един от най-красивите и най-поддържани паркове в България – Борисовата градина“. Това каза за БГНЕС Борис Радев, организатор на събитието „Пчелен мед за смет“.

Борис Радев

Той подчерта, че Общината върши прекрасно своята работа, но ние хората не пазим.

„Вместо да направим няколко крачки до кошчетата, ние пушим, хапваме вафла, пием кафе, хвърляме след това фасовете, опаковките и чашите“, каза организаторът на събитието и добави, че през Борисовата градина на ден минават между 30 000-50 000 души и не може зад всеки да върви човек с метла.

„Ние самите трябва да проявяваме отговорност и съпричастност към поддържането на чистотата – това е един вид култура, затова и свързваме това мероприятие с една културна част, с един страхотен концерт и любимци от публиката и така – искаме да даваме добър пример“, поясни той.

Борис Радев разказа, че събитието е проведено за първи път през 2022 г. и оттогава го правят в цялата страна – Царево, Приморско и тук – в Борисовата градина. „Бидейки тук и създавайки една културна среда, едно ново културно пространство, видяхме, че хората не пазят. Така искаме да дадем и пример – артистите трябва да даваме такъв в тази хаотична атмосфера, която е напоследък в България“, каза организаторът на инициативата, след което поясни, че за събралите най-много отпадък има и награди.

„Самият аз много обичам наградите и затова преценяваме, че трябва да има такъв стимул, въпреки че повечето участници казват, че не искат никаква награда. Първата награда са тениски и шапки, всеки, който участва получава бурканче мед, но за първите три има награди – 100 лв. за третото място, 200 лв. за второто и 300 лв. за първото“, допълни Борис Радев.

Таня Финдерова за втора поредна година участва в „Пчелен мед за смет“, като миналата година е почиствала отново с детето си. „

„Участваме, за да изградим както в себе си, така и в детето ми идеята за грижа към природата, за разделното събиране на боклуци, също почистваме и около нашия блок, така че допринасяме за почистването на парковете, които посещаваме. Мисля, че има повече загриженост у хората, повече мисъл и като цяло забелязвам, че по-младите хора са по- заети с опазването на околната среда“, каза доброволката. /БГНЕС