Борис Тадич: Агресията идва от режима на Вучич, днешните протести напомнят на тези свалили Милошевич

Ситуацията в Сърбия е тежка и много деликатна. Агресията идва от режима на Александър Вучич.

Настоящите протести срещу неговия режим са значими и техният потенциал не трябва да се подценява.

Това заяви в интервю за английските новини на БГНЕС Борис Тадич, президент на Сърбия (2004-2012 г.).

През последните два месеца почти няма почивни дни, през които в големите сръбски градове да няма протести срещу режима на Вучич. Поводът за тях станаха две стрелби в началото на май, при които беше отнет живота на 18 души, включително на 9 ученици в едно от елитните централни училища на Белград. Насилието стана катализатор за избухването на масовия протест срещу начина, по който Вучич управлява Сърбия повече от 10 години като премиера, а сега и като президент.

„Не знам какъв ще е крайният резултат от протестите, но ги провеждаме всяка седмица. Гражданите протестират по улиците на Белград заради ужасните зверства и агресията, която се случи в Сърбия“, каза Тадич.

Той не може да предвиди как ще завършат протестите, но се надява те да продължат мирно, за да „може преходът при съставянето на ново правителство да осигури компромис между политиците и гражданите“.

„Надявам се, че ще продължим с мирния протест, което е много важно в момента, въпреки че режимът обвинява опозиционните партии, че увеличават и засилват агресията по улиците, което не е истината. Агресията идва от режима, но се надявам, че тези протести ще бъдат мирни и в бъдеще. Това е единственият начин да се направи процес на преход в Сърбия и да има правителство, което може да бъде компромисно и което може да представи всички събеседници за решаване на днешната ситуация в Сърбия“, заяви Тадич.

Той е участник във всички протести в Сърбия от 1979 г. до днес: „С изключение на тези, които бяха, когато бях президент“, пошегува се Тадич.

Бившият държавен глава сравнява настоящите протести с този от 5 октомври 2000 г., когато масовите демонстрации доведоха до свалянето на югодиктатора Слободан Милошевич, чието управление премина под знака на кървавите етнически войни, довели до разпада на бивша Югославия.

„На 5 октомври имахме така наречената демократична революция… Днешният протест е много голям и значим. Всеки, който подценява потенциала му, ще се провали“, добави Борис Тадич. /БГНЕС