Борисов: Арестът на Навални нарушава правата му

Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му, написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията, допълни още Борисов.

БГНЕС припомня, че Алексей Навални е виден руски опозиционер и блогър, който е смятан за символ на протестното движение в Русия. Екипът на Навални публикува в YouTube разследвания за богатството на руските политически елити, някои от които събират милиони гледания. Заради това той се превърна в обект на съдебни дела, полицейски акции и арести.

През август 2020 г. по време на полет от Сибир за Москва Навални изпада в безсъзнание и самолетът е приземен спешно в Омск, където политикът е хоспитализиран. Няколко дни по-късно по настояване на съпругата му Навални е откаран за лечение в Берлин, в клиника „Шарите“.

Проведените там изследвания доведоха специалистите до заключението, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“.

Блогърът обвини Федералната служба за сигурност (ФСБ), че нейни хора са го отровили по заповед на президента Владимир Путин – твърдение, което руските власти отхвърлиха категорично.

През октомври Алексей Навални обеща да се върне в Русия веднага след като се възстанови напълно. В общирно интервю за „Шпигел“ той заяви, че няма „да достави удоволствието на президента Владимир Путин да живее в изгнание“.

"Да не се върна би означавало, че Путин е постигнал целта си," каза той.

На 17 януари Навални се прибра в Москва заедно със съпругата си Юлия и беше арестуван веднага след кацането на летище Шереметиево.

Три дни преди завръщането му руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че планира да задържи Алексей Навални при пристигането му в Москва в очакване на съдебно решение, което да разгледа замяната на условната му присъда с ефективна. В съобщението се казва, че на 27 ноември срещу него са започнати “мерки за първоначално издирване”, а на 29 декември осъденият Навални е включен в “списъка с издирвания с разпореждане за вземане на мерки за арестуването му”. Навални е бил официално предупреден за „възможността за отмяна на условната присъда и замяната й с ефективна“, въпреки това от август до декември „осъденият не се е появил за регистрация“, посочва службата.

ФСИН се позовава на статия в списание “Lancet”, изготвена по материали от германската клиника “Шарите”, от която, според службата, следва, че от изписването на Навални на 20 септември до 12 октомври „всички последствия от болестта му са отминали“. В тази връзка той и адвокатът му са били уведомени за необходимостта да се явят пред наказателно-изпълнителния инспекторат. В случай на неявяване ведомството е уведомило, че може да предприеме действия.

По време на днешното си заседание Химкинският съд в Москва реши, че Алексей Навални остава в ареста до 15 февруари и ще изчака в ареста решението дали условната му присъда да бъде заменена с ефективна. Заседанието по този въпрос ще се проведе на 29 януари в Симоновския съд в Москва.

Навални има две условни присъди по делата “Кировлес” и “Ив Роше”. Първият случай е свързан с обвинения за присвояване на повече от 16 милиона рубли, вторият – с кражба на над 30 милиона рубли. Навални заяви, че не се признава за виновен и смята съдебното преследване за политически мотивирано.

След обявяването на решението, екипът на Навални публикува видеообръщение, в което опозиционерът призовава сънародниците си да излязат на улицата.

"Не мълчи. Съпротивлявай се. Излез на улицата - не за мен, а за себе си", каза Навални.

Съединените щати, Европейският съюз, няколко правителства на ЕС, Канада, дипломати и правозащитници незабавно призоваха за освобождаването му, а някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва. Правозащитни групи като Амнести интернешънъл заявиха, че руските власти водят "безмилостна кампания", за да заглушат дисидентите.

По този повод говорителят на руското външно министерство Мария Захарова се обърна във Фейсбук към чуждестранните лидери с препоръката „да спазват международното право" и "да се справят с проблемите в собствените си страни".

Навални никога не е заемал изборна длъжност. Той стана втори на изборите за кмет на Москва през 2013 г., но му беше забранено да се изправи срещу Путин на президентските избори през 2018 г. Неговите съюзници също често са възпрепятствани да се кандидатират за изборни длъжности. През 2019 г. на няколко съюзници на Навални беше забранено да се кандидатират за градския съвет на Москва, което предизвика масови митинги в столицата, продължили няколко седмици. /БГНЕС