Борисов пред ФАЦ: В България няма македонско малцинство, имаме желание да започнат преговори за ЕС

Единствената държава, която би искала да започне преговори за присъединяване към ЕС със Северна Македония, дори повече от Германия, е България, но за мен беше голяма изненада, че неотдавнашната резолюция на Европейския парламент за България повдигна въпроса за предполагаемото македонско малцинство в България, заяви българският президент Бойко Борисов в интервю за „Франкфуртер Алгемайне цайтунг”.

„В България няма македонско малцинство. Какво македонско малцинство трябва да има в България? Не познавам такова малцинство. От резолюцията разбрах, че има такова нещо. И тъй като българските социалисти в ЕП подкрепиха резолюцията, очевидно и те смятат, че такова малцинство живее у нас. Вместо да водим позитивен дебат по европейския път на Република Северна Македония, сега се фокусираме върху съвсем различен дебат. Искам да спомена, че наистина бях разстроен от посоката, в която се развиха събитията", каза Борисов пред ФАЦ.

Борисов подчертава, че е възможен компромис със Северна Македония, но казва, че е необходимо да се знае историята.

„Българските комунисти и Комунистическият интернационал, контролирани от сталинистка Москва, искаха по идеологически причини след Втората световна война насилствено да превърнат българите в Македония в македонци. Българите там бяха принудени да се наричат македонци. Ако сега в процеса на присъединяване към ЕС има определени неверни твърдения и аз не реагирам, моите политически опоненти ще кажат: Борисов продава българската история и се поддава на натиска на европейските партньори", каза българският премиер в интервюто./БГНЕС