Борисов: Само единни ще излезем от кризата, нищо не се постига с омраза

ГЕРБ сме отговорни и търсим път за единението на нацията, за съединението на силата, за да излезем от кризата. Какво ще постигнем с тази омраза? Народът трябва да бъде единен и всеки политик, който си позволява да разединява народа, трябва да получи шамар от него на изборите.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с членове и симпатизанти на партията в Ловеч, предаде репортер на БГНЕС.

Бившият премиер припомни, че днес са можели да дойдат до Ловеч по АМ „Хемус“, чието строителство беше замразено от кабинета на „Промяната“. Той цитира днешното изказване на регионалния министър Иван Шишков, който заяви, че спирането на нейното изграждане е идиотия.

„Днес Шишков каза, че спирането на „Хемус“ е идиотия. Идиотия може да се извърши само от идиоти“, каза Борисов и припомни, че всички инфраструктурни проекти, които имат стратегическо значение за развитието на страната са спрени от тандема Петков-Василев, докато са били на власт през последните около две години първо като министри на икономиката и финансите в служебните правителства, а след това със собствен кабинет, управлявал 7 месеца. „Две години хаос и пълен застой. Народ, който се управлява от идиоти и продължи да го прави след 2 години, това ще си за наша сметка“, обобщи Борисов.

Той подчерта, че „Промяната“ отведе българите във висините… на цените на горивата и само след тяхното сваляне от властта те са започнали постепенно да слизат надолу.

Борисов припомни, че от началото на годината 4,7 милиарда лева са излезли от джобовете на българските граждани към „Газпром“ и „Лукойл“. „Асен Василев е цар на схемите. Не мога да му го отрека като виждам как се е оправил с Газпром и Лукойл“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че министерството на финансите винаги се е ръководело от разумни хора до идването на Василев там. „Но там дойде чудо и падна и този бастион на стабилността“, подчерта Борисов. Според него Василев е заложил капан на служебното правителство, което е трябвало да изтегли кредит, за да покрие разходите завещани му от тандема Василев-Петков. С тези пари ще бъдат платени пенсии, заплати и дори са дадени 800 млн. лв. на „Булгаргаз“ да купи „синьо гориво“, ако го намери отнякъде. „Вие виждате ли танкер да плава по Осъм“, иронизира Борисов пред жителите на Ловеч по повод на тежката газова криза, завещана от Промяната.

„Поставиха всички на колене и продължават да обясняват как не им е стигнало времето. Не седем месеци, а почти две години бяха министри“, припомни Борисов.

Десислава Атанасова заяви, че Петков и Василев, които определи като свои любими „анимационни герои“, трябва да понесат отговорност и тя ще им бъде поискана от институциите. „Българските институции доказаха, че работят. Те взеха решение, че шайката Киро, Асен, Рашков и компания незаконно са арестували Бойко Борисов. Рашков ще носи отговорност за своите думи и лъжи, ГЕРБ заведе иск срещу него за 100 хиляди лева за чувалите, за изядените хора и за всичките му лъжи“, каза Атанасова.

Георг Георгиев, който е издигнат за народен представител от Ловеч, заяви, че има два пътя - единият е ГЕРБ, другият е грешен. /БГНЕС