Борисов: Сегашното управление е висша степен на компромис

Ние харчим огромна енергия в обществото върху разделителните процеси, нацията никога не е била по-обединена, а изглежда страшно разединена, заради нещо, което народът не прощава – глупостта. В много теми ние се държим глупаво – 5 поредни избора с един и същи резултат, питате ме за влакове, над милиард похарчени за избори наши пари. Един локомотив е 7-9 млн. евро, разделете на 1 млрд и ще видите колко влекачи щяхме да имаме, а не да се палят лятно време, защото са стари, това е големият проблем. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Първите нови локомотиви Сименс-ите започнахме да и подменяме, но 2009 тези дружества така бяха задлъжнели, те бяха взели напред влаковете без да ги платят. 680 млн. ми се въртят като цифри, които дотирахме на година за да се води просто, че има железница. В първите години се хвърлихме да правим 6 магистрали. Направихме Струма, Марица, Тракия, хвърлихме се на Хемус, на Ботевград-Мездра-Враца-Монтана-Видин, каза Борисов.

Аз излизам, след мене Кирил излезе, все сме недоволни нещо, опозицията не можеше да хване ред от нас. Нацията не ходи към Москва, нацията иска Европа, Америка, Канада, Австралия, това иска огромната част от обществото. Когато ГЕРБ и ние вкарахме България в еврозоната, вратата ни се видя близко, сега сме близко, но тя още не е отворена, подчерта Борисов. Докато не се приеме конституцията с искането за РСМ това няма да се приеме, ние им го казахме, благодарение на България пътят на РСМ минава към Европа. Поставихме всеки на мястото му, каза Борисов.

Със сигурност има какво да се научи от всеки. От нас много са се учили. Проведохме разговори с Орбан и всички останаха доволни от него. Вчера България махна вето, Унгария си получи 10 млрд. евро, които им се задържаха 3 г. все още имаме достатъчно и авторитет и опит, каза Борисов. В желанието да изчегъртаме, се самоизчегъртаха всички, последните няколко премиери, дори тази дума премиер в България девалвира. Премиерът може да си запази мястото, когато има мнозинство, парламентарни групи, а когато минеш няколко кръга от преговори с партии, които си гледат интереса, аз съм сигурен, че един ден тези групи в университетите, които това учат ще се разгледа сегашното управление, то е неповторимо за света. Висша степен на компромис в името на доста важни неща, убеден е Борисов. Нашата партия и техните партии бушуват, всъщност този напредък по Шенген можеше да се случи само когато ЕНП и либералното семейство работят заедно. В този случай имаме ГЕРБ и СДС плюс партията на Христо Иванов, която заяви, че би могъл да отиде там и от другата страна имаме ДПС и ПП, които са близки с либералите. Същото касае и еврозоната. Тук искам да кажа, че ние направихме всичко, което се искаше от нашите конституционни промени, съдебни реформи, за да затворим една част от темите, от другата страна обаче направихме огромни отстъпления, заради некадърни МВР министри, които разградиха границата, подчерта Борисов. А честно ли е ние да не си вършим работата години наред, да разградим всичко, от нулева миграция, да направим директно през България да минават мигрантите и сега когато те казват тези, които минават през вас вие не ги спирате и идват при нас, си ги вземете, кое е несправедливо? За да не може обаче те да ми зададат този въпрос, преди три годни ние си направихме съоръженията, издействах си 150 млн. евро от ЕК, усилихме с техника, стотици джипки, които редяхме там и нула миграция и те дойдоха и казаха България е пример, сега защо не казват така, нали беше лошо при нас? При нас не е било лошо, било е правилно и сега вътрешния министър полага големи усилия последните месеци и имаме голям напредък и в момента, в който австрийците се уверят, че сме надеждната граница, те тогава няма да имат страх, че оттук ще минават всеки ден. Могат ли българите пак да се стегнат и да ни защитават границата с Шенген, така разсъждават австрийците, посочи Борисов.

Надявам се да имаме бюджет тази седмица, пак на компромис, но по-добре, обясни Борисов.

За паметника на съветската армия, той каза: Аз съм за преместването на паметника на съветската армия, да се излъска, да се направи. Глупостта изнервя в момента и дава огромни възможности да се говори.

Проблемът на София е, че там всичко е така сглобено, че всяка публична среща между и тръгване да се работи между тези партии, Терзиев го знае, благодарение на нас стана кмет и тогава призивът на Петков докато сме в стая в парламента, че няма да ги изпуснем. Той каза, който подкрепи прокремълската партия в София, еди какво си, помним. Затова да видим какво ще направят, заяви Борисов. /БГНЕС

Тагове: