Босна мести мигранти в район, пълен с мини

ООН в Босна и Херцеговина съобщи, че властите в страната са прехвърлили 282 мигранти в палатков лагер близо до район с мини, останали от войната през 90-те години на миналия век.

Представителите на международната организация заявиха, че лагерът „Вучак“ е „неподходящ за обитаване от хора“. Освен мините лагерът се намира и върху бившо депо за отпадъци.

Босненската полиция откри вчера незаконно пристигналите мигранти в две частни къщи и ги премести в палатковия лагер. Трима от мигрантите са арестувани заради оказване на съпротива на силите на реда. Общо в двете къщи са открити 182 мигранти. По време на операцията бяха ранени четирима полицаи.

Властите заявиха, че са прехвърлили мигрантите в палатков лагер, където ще им бъдат осигурени храна, основни удобства и медицински грижи. Това не се приема от ООН, които са на противоположното мнение. Според световната организация „Вучак“ „представлява много сериозен риск за здравето и безопасността и в момента не е оборудван за настаняване на мигранти и бежанци в съответствие с международните стандарти“.

„Мястото е разположено много близо до местата, които са минирани“ още от войната през 1992-95 г., се казва в изявлението. „Съществува и висок риск от пожар и експлозия, дължащ се на възможното съдържание на метан под земята, тъй като площадката е бивш депо“, се посочва още в документа.

ООН призова босненските власти да разрешат на мигрантите да се завърнат в Бихач, докато не бъде намерено по-подходящо място. /БГНЕС