Бразилия стана асоцииран член на ЦЕРН

Бразилия стана асоцииран член на ЦЕРН, съобщиха от европейската лаборатория по физика - първата държава от Северна и Южна Америка, която прави това.


Най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици се стреми да разкрие от какво е съставена Вселената и как функционира, като цели да разшири границите на човешкото познание.

Сега Бразилия ще може да играе по-задълбочена роля в работата на съоръжението.

През март миналата година беше подписано споразумение, с което Бразилия беше приета за асоцииран член на ЦЕРН и което сега влезе в сила, след като Бразилия приключи процеса на присъединяване и ратификация.

"Това споразумение дава възможност на Бразилия и ЦЕРН да засилят още повече сътрудничеството си, като открият широк спектър от нови и взаимноизгодни възможности в областта на фундаменталните изследвания, технологичното развитие и иновациите, както и в областта на образованието и обучението", заяви тогава генералният директор на ЦЕРН Фабиола Джаноти.

Лабораторията на ЦЕРН в покрайнините на Женева се намира на границата между Франция и Швейцария. В нея работят около 2 500 души от цял свят.

Големият адронен колайдер (LHC) на ЦЕРН - 27-километров пръстен, разположен на около сто метра под земята - беше използван за доказване на съществуването на Хигс бозона, наричан "божествената частица", което разшири разбирането за това как частиците придобиват маса.

Официалното сътрудничество между ЦЕРН и Бразилия датира от 1990 г. /БГНЕС