Бразилски учени идентифицираха непознат досега вид динозавър

Бразилската геоложка служба обяви нов вид динозавър, бързо животно, което е живяло в пустинята през ранния период Креда, съобщи "TVP World".

Новият вид, наречен Farlowichnus rapidus, е бил малко месоядно животно с размерите на съвременна птица или около 60-90 см височина, според изследователите. Откритието е публикувано в научното списание Cretaceous Research.

„От голямото разстояние между намерените отпечатъци е възможно да се направи заключението, че това е било много бързо влечуго, което е бягало през древните дюни“, се казва в изявление на геоложката служба.

Периодът на ранната креда се простира от преди 100 до 145 милиона години.

Фосилизираните „пътеки“ на динозаврите, както ги наричат учените, са открити за първи път през 80-те години на миналия век от италианския свещеник и палеонтолог Джузепе Леонарди в днешния град Араракуара в щата Сао Пауло.

Леонарди дарява една от пробите от отпечатъци, намерени в така наречената формация Ботукату, група скали, образувани от древна пустиня, на бразилския Музей на науките за земята през 1984 г.

Отпечатъците са различни от всички други известни отпечатъци на динозаври, подчерта палеонтологът от Музия Рафаел Коста. /БГНЕС