Бреговата охрана на САЩ започна разследване на трагедията с "Титан"

Бреговата охрана на САЩ съобщи, че е започнала разследване на причината за подводната имплозия, която унищожи малката подводница "Титан", при което загинаха всичките петима души на борда по време на гмуркане до останките на "Титаник".


Бреговата охрана съобщи, че е създала морски разследващ съвет (МБС), най-високото ниво на разследване, за тази драматична трагедия в Северния Атлантик, която привлече вниманието на целия свят.

"Основната ми цел е да предотвратя подобно събитие, като направя необходимите препоръки за повишаване на безопасността на морските пространства в световен мащаб", заяви на пресконференция в Бостън Джейсън Нойбауер, главен следовател на бреговата охрана и ръководител на това разследване.

Нойбауер заяви, че американското разследване може да направи и препоръки за евентуално налагане на граждански или наказателни санкции, "ако е необходимо".

"Титан" беше обявен за изчезнал миналата неделя, а в четвъртък бреговата охрана съобщи, че всичките петима души на борда на подводницата са загинали, след като плавателният съд е претърпял катастрофална имплозия.

Канада, която помогна в издирването на подводницата заяви, че провежда собствено проучване.

Плаващият под канадски флаг товарен кораб "Полар Принс" изтегли "Титан" в морето миналия уикенд, но изгуби контакт с него около час и 45 минути, след като подводницата се спусна в океанските дълбини.

Съобщението за имплозията сложи край на многонационалната издирвателно-спасителна операция, която прикова вниманието на света, откакто туристическият кораб изчезна./БГНЕС