Бригаден генерал Йоси Купервасер: От Иран и "Хизбула" зависи ще има ли регионална война

Между настоящата война с Хамас и войната от Йом Кипур има много прилики, но и много разлики. Останахме изненадани, а това е болезнено сходство.

Хамас си научиха урока от 2021 г. и ни хванаха заспали. Бием се с Хамас, но организацията е част от Оста на екстремизма и фанатизма, водена от Иран.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС бригаден генерал Йоси Купервасер, израелски експерт по въпроси на сигурността и разузнаването. Ген. Купервасер е бивш ръководител на изследователския отдел във военното разузнаване на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) и бивш генерален директор в израелското министерство на стратегическите въпроси.

С него коментираме предпоставките за войната между Израел и терористичната групировка Хамас, грешките на разузнавателните служби, сходствата с войната от Йом Кипур през 1973 г., намесата на други геополитически актьори в конфликта и бъдещето на ивицата Газа.

На въпрос за аналогиите с войната от Йом Кипур през 1973 г. Ген. Купервасер отбеляза, че и двата конфликта са започнали изненадващо за Израел.

„Между двете войни има много прилики, но и много разлики. Бяхме изненадани, а това е болезнено сходство. Би трябвало сме си научили уроците отпреди 50 години. Изглежда, че човешките същества, включително израелците, изпитват трудности да научат уроците, особено ако не са участвали лично в събитията. Имаше три елемента в изненадата, подобна на тази, която преживяхме в миналото. В някои отношения изненадата е още по-голяма днес“, заяви той.

Според експерта по разузнаване и сигурност при избухването и на двата конфликта Израел не е разбрал каква е първоначалната стратегия на противниковата страна.

„В настоящия момент недоразумението е още по-голямо, защото бяхме останали с впечатлението, че Хамас се фокусира върху подобряването на условията на живот на хората в Газа. И да, Хамас е терористична организация, но това не означава непременно извършване на терористични атаки, защото тя загуби способностите си и защото ние ѝ дадохме всякакви предимства в икономическата област. Позволихме на палестинците да идват в Израел, позволихме на Катар да даде пари на Хамас, така че имахме чувството, че не можем да очакваме нищо подобно в близко бъдеще. Поради това нивото на готовност на границата беше много ниско и там не бяха разположени много сили, за да се противодейства на подобна заплаха“, подчерта ген. Купервасер.

Той припомни, че през 1973 г. е била допусната подобна грешка.

„Това много прилича на 1973 г. Тогава разбрахме каква е целта Ануар Садат (тогавашният президент на Египет – бел. ред.) - да нахлуе в Синай и да го превземе. Преди това си мислехме, дори когато виждахме предупредителни знаци за обратното, че той няма да атакува поради малкия военен капацитет на Египет. При нас имаше стратегическо неразбиране“, каза експертът.

„Проблем номер две е, че в случая сме допуснали грешка в разучаването на оперативния план на противника. Това беше липса на въображение - не мислехме, че е възможно. Това е странно, защото знаехме, че абсолютно същият план има „Хизбула“ на север. Силите „Радуан“ на „Хизбула“ имат еквивалентна сила на подразделението „Нухба“ на Хамас и точно това е тяхната стратегия – да нахлуят едновременно в много села на север и да ги превземат. Хамас направи точно това и ние изобщо не го предвидихме“, отбеляза ген. Купервасер и добави:

„Мислехме, че можем просто да си стоим и да бъдем щастливи, защото успяхме да смекчим драстично ракетните атаки с помощта на „Железния купол“, блокирахме подземните тунели, направени за проникване в Израел под оградата, и се погрижихме за неутрализиране на дроновете и всички видове оръжия, които Хамас е разработила.“

Израелският експерт подчерта, че разузнаването е свързано с конкуренцията и зависи от това кой се научава по-бързо.

„Хамас си научиха урока от 2021 г. и ни хванаха заспали. Дори да сме знаели нещо, ние не знаехме цялостната картина. Те разработиха нов план, съобразен с техните възможности с ограничени набези на терен. Ние смятахме, че не могат да изпълнят „големия план“ и затова няма да направят нищо – затова бяхме изненадани“, каза той.

По думите му този път израелската страна е нямала достатъчно предупреждения за предстоящите действия на противника.

„През 1973 г. имахме много сигнали – те бяха пред очите ни и просто ги пропуснахме. Сега имахме вероятно слаби сигнали, които не разбрахме и решихме, че няма нужда да вдигаме тревога. За разлика от 1973 г. ние нямахме източник, който да ни каже 7 минути преди атаката: „Вижте, ще има атака сутринта в 6:30“. Такъв източник тогава беше известният Ашраф Маруан. Той даде на разузнаването точно предупреждение, че войната е на път да избухне“, припомни ген. Купервасер.

Ашраф Маруан, наричан „Ангелът“, е египетски агент, който предупреждава Израел за атаката от страна на Египет и Сирия преди 50 години в деня на най-големия израелски празник Йом Кипур. Хамас извърши своята атака на годишнината от събитията, припомня БГНЕС.

„През 1973 г. ситуацията беше една армия срещу друга армия и се водеше много далеч от цивилните. Сега имаме порочна терористична организация, с идеология, призоваваща за убиване на евреите. Много прилича на ИДИЛ с нейната идеология и крайно ислямско мислене и сме много близо до цивилното население. Ако не защитим цивилните, те ще бъдат наранени. През 1973 г. войниците бяха засегнати от атаката, сега са цивилните – най-малко 1000 са убити. Това създава ситуация, в която шокът е много по-голям, защото населението казва, че не може да се довери на правителството и военните за своята защита“, отбеляза ген. Йоси Купервасер.

Според него въпреки всичко Израел е успял да отвърне на удара бързо и в двата конфликта.

„Бяхме шокирани от опустошителната ситуация, но веднага успяхме да се съвземем и отвоювахме районите, засегнати от терористичната атака. За 24 до 46 часа успяхме да си върнем контрола над цялата зона. Направихме това без предварителна подготовка за такава ситуация. Това беше импровизация и героизъм на хората, които отвърнаха на „Хамас“ и частите, които бяха призовани да им помогнат. Доста впечатляващо е, че за толкова кратък период от време успяхме да го направим“, каза експертът по сигурността.

Ген. Купервасер коментира и въпроса за евентуалната намеса на мощни съюзници, които са помогнали за подготовката на нападението от страна на Хамас на 7 октомври.

„Ние се бием тук на земята с Хамас, но в същото време се бием с комбинация от Иран, „Хизбула“ и Хамас. Планирането им е съвместно и те си помагат по много начини – напътствия, оръжия, обучение. Всичко идва основно от Иран. Операцията беше проведена и командвана от палестинци, доколкото знам. Трябва да изчакаме за да сме сигурни, че Иран е замесен по един или друг начин, но определено голяма част от операцията е свързана с подготовка, оборудване и всички тези неща идват от Иран. Оръжията, които видяхме, идват от Иран, защото са много напреднали. Изглежда има ясна иранска следа в тази операция“, коментира израелският специалист.

По думите му израелците не са доволни от руската позиция по отношение на войната. Ген. Купервасер изрази надежда, че слуховете за руска намеса в конфликта не са верни.

„Чувам много слухове, дано не са верни. Ние сме недоволни от руската позиция по този въпрос. Изглежда руснаците вярват, че това ще им помогне да облекчат натиска, пред който са изправени в Украйна. Те може да са доволни, че това се е случило, но не съм сигурен, че са участвали пряко. Ще трябва да изчакаме и да видим. Запознат съм със слуховете, но не съм видял конкретни доказателства“, заяви той.

Израелският експерт е категоричен, че страната му не търси временно примирие, а решителен край на тази война, в която Хамас трябва да загуби военните си способности и възможността да управлява Газа.

„Това е война, а не просто една от операциите, в които участвахме срещу Хамас през последните години. Преди искахме да убедим Хамас да спре огъня и ракетите срещу цивилни в Израел и след това да преминем към ново споразумение, според което те могат да продължат да контролират ивицата Газа. Те можеха да се превъоръжат без Израел да се намесва, стига да запазят спокойствието. Този път целта на операцията е съвсем различна. Ние сме там, за да победим Хамас – това е нашата цел.“

Според бригадния генерал е „изключено“ Хамас да признае съществуването на Израел в бъдеще.

„Те няма да направят това. Причините за тяхното съществуване е да унищожат Израел и тази държава да изчезне. Цялата причина за тяхното съществуване ще изчезне и затова не мисля, че това е възможно. Трябва да разберем с кого си имаме работа – това е яростна, екстремна терористична ислямска организация като ИДИЛ, която иска да убива израелци. Така че възможността за някакъв вид мир с тях е наистина невъзможна“, каза той.

Според ген. Йоси Купервасер не е изключено конфликтът да се превърне в регионален.

„Бием се с Хамас, но организацията е част от Оста на екстремизма и фанатизма, водена от Иран. Тази Ос е съставена от „Хизбула“, Сирия и някои други поддръжници на иранците в Йемен и Ирак. Те започнаха тази война, ние не я искахме. Те започнаха тази война, за да променят, както те казват, уравнението“, подчерта експертът.

„Ситуацията сега е, че ние застрашаваме способността им да държат Газа в свои ръце, така че сега са много разтревожени. Видях иранския външен министър да говори в Бейрут, който каза, че те са силни. Много зависи от насоките към „Хизбула“ от Иран, те ще трябва да решат. Подготвени сме за такъв сценарий. Разположихме силите си на север, така че ако се наложи, ние ще се бием. И все пак предпочитаме да се бием само срещу Хамас в Газа, да спечелим и да си починем малко“, добави той.

Ген. Купервасер е категоричен, че възможността за разширяване на конфликта зависи от Иран и „Хизбула“. Според него САЩ също разбират, че тази атака е опасна за целия свят поради две основни причини.

„Тази радикална Ос си сътрудничи с Китай и Русия. Чрез атаката срещу Израел, който принадлежи на цивилизования свят, те могат да направят нещо, което би отслабило Запада като цяло, така че САЩ са много притеснени и освен силната си подкрепа за сигурността на Израел, те правят какво могат в момента, като изпращат самолетоносач в региона, за да се уверят, че Оста на злото няма да постигне успех“, коментира експертът, като уточни:

„На второ място, всички се тревожат за потенциалните стремежи, които ислямските радикали по света, шиити или сунити, могат да извлекат от тези събития и да поставят целия свят в опасност. Преди всичко е заплашена еврейската общност, но не само тя - всички са в опасност. Затова е необходимо Израел да спечели решително тази война, така че тази Ос от лоши актьори да бъде спряна и заплахата от нея да отслабне.“ /БГНЕС