БРИКС: Призив за преструктуриране на световния ред от Кейптаун

На конференцията на алианса в Кейптаун външните министри на БРИКС призоваха за промяна на баланса на световния ред, като се отдалечат от Запада.


БРИКС е търговски и политически алианс между нараствастите се държави на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Визията на групата е да осигури глобално лидерство в свят, раздиран от геополитическо напрежение, неравенство и глобална несигурност, заяви южноафриканският външен министър Наледи Пандор, читирана от Би Би Си.

Разговорите обаче зациклиха след обвиненията за руски военни престъпления в Украйна.

Президентът на Русия Владимир Пурин има издадена заповед от Международния наказателен съд (МНС) за арест заради тези обвинения.

Това накара Южна Африка, участник в МНС, да търси начини да му предостави дипломатически имунитет преди голямата среща на върха на БРИКС, насрочена за август в Йоханесбург. Като участник в МНС, Южна Африка има длъжност да арестува Путин ако посети Йоханесбург.

Африканската суперсила обяви, че участниците в срещата на върха в Кейптаун ще имат дипломатически имунитет преди срещата. Миналия месец Претория също се опита да излезе от Международния наказателен съд, от което впоследствие се отказа, припомня БГНЕС.

Мнозина възприемат БРИКС като алтернатива на групата Г-7, която миналия месец проведе годишната си среща на върха в японския град Хирошима, на която присъстваха и Бразилия и Индия, членове на БРИКС.

Групата на развитите държави Г-7 е силно критична към Русия и Китай.

Населението на страните от БРИКС възлиза на 3,2 милиарда души, което съставлява около 40 % от приблизително 8-те милиарда души в света.

Срещата " Трябва да изпрати силно послание, че светът е многополюсен, че се възстановява равновесието и че старите начини не могат да се справят с новите ситуации", заяви външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар

"В основата на проблемите, с които се сблъскваме, е икономическата концентрация, която оставя твърде много народи на милостта на твърде малко", добави той.

БРИКС беше описан като незаменим механизъм за възстановяване на баланса и пренареждане на света по начин, който представлява нуждите на развиващите се страни, заяви бразилският външен министър Мауро Виейра.

Съюзът може да бъде разширен, за да предоставя помощ на развиващите се страни и техните икономики, заяви заместник-министърът на външните работи на Китай Мао Жаосу.

Повече от десетина държави, включително Саудитска Арабия, са изразили интерес да влязат в БРИКС, заяви Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Лавров беше сред най-противоречивите фигури на срещата, като протестиращи го следваха на събитията с плакати, на които пишеше "убиец на деца".

"Трудно е да се види как южноафрикански официални лица стискат ръката на човек, който е част от тези системни военни престъпления срещу украински деца", каза един от протестиращите пред АФП.

Управляващият в Южна Африка Африкански национален конгрес (АНК) има дългогодишни връзки с Русия, които датират от годините на управление на бялото малцинство преди 1994 г. Страната също така отказва да критикува руската инвазия в Украйна.

Външният министър Пандор беше попитан от Би Би Си дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде на срещата на върха през август.

"Президентът Сирил Рамафоса ще посочи каква е окончателната позиция на Южна Африка", отговори тя.

Ситуацията обаче беше описана като "дипломатически кошмар", от който "страната отчаяно иска да се събуди", от анонимен високопоставен служител. Същият източник добавя, че се обмисля преместването на срещата на върха другаде. /БГНЕС