Британски министър подаде оставка с обвинение към Сунак

Британският министър на околната среда Зак Голдсмит подаде оставка в петък, заявявайки, че министър-председателят Риши Сунак "не се интересува" от въпросите на околната среда. Тази поредна оставка подчерта дълбокото разделение в управляващата Консервативна партия.

Тъй като догодина се очакват избори, а Консервативната партия изостава в проучванията на общественото мнение, партията е разделена на лоялни към Сунак и такива - като Голдсмит, смятащи, че бившият министър-председател Борис Джонсън е бил несправедливо изместен на втори план.

В петък Голдсмит заяви, че Великобритания е загубила водещата си роля в световен мащаб по въпросите на климата. Той отхвърли опита на Сунак да представи оставката му като реакция на това, че е бил помолен да се извини за критиките си към разследването на парламентарната комисия срещу Джонсън.

Голдсмит заяви, че с удоволствие ще поднесе извинения за критиките си към комисията по привилегиите.

"Проблемът не е в това, че правителството е враждебно към околната среда, а в това, че Вие, нашият министър-председател, просто не се интересувате от тази тема", заяви Голдсмит, който заседава в горната камара на парламента и заемаше длъжността държавен министър за отвъдморските територии, Британската общност, енергетиката, климата и околната среда.

Сунак отговори на Голдсмит с писмо, което започваше така:

"Бяхте помолен да се извините за коментарите си относно Комитета по привилегиите, тъй като сметнахме, че те са несъвместими с позицията Ви на министър на Короната. Вие решихте да поемете различен курс".

Някои от съюзниците на Джонсън са все по-критични към правителството, откакто той подаде оставка от парламента по-рано този месец в знак на протест срещу доклад, който установи, че той умишлено е подвел законодателите относно партитата по време на блокирането заради COVID-19.

В четвъртък Голдсмит беше порицан от парламентарна комисия, която разкритикува поведението на група верни на Джонсън хора за това, че са се опитали да сплашат комисията, която критикува поведението му по време на локдауна./БГНЕС