Брюксел дава по-голям приоритет на велосипедистите

Градът-седалище на Европейския съюз успя да намали интензивността на трафика в центъра си и да даде предимство на велосипедистите. И това не се дължи на празниците, които обикновено водят до драстично намаляване на броя на автомобилите по улиците на Брюксел.


Преди една година в Брюксел беше въведена програмата "Добро движение", чиято цел е да се намали броят на автомобилите и да се увеличи броят на велосипедистите в центъра на града, който често е претоварен с интензивен трафик.

"Последните данни показват, че гражданите бързо свикват с новия модел, който предвижда по-активни начини на придвижване в центъра на града: има 27% по-малко автомобили и 36% повече велосипедисти, отколкото преди", заяви пред френско-белгийската телевизия RTBF общински съветник, отговарящ за мобилността, Барт Донт

По-подробните анализи показват, че преминаването от автомобили към велосипеди не е забавило движението в центъра на града.


"Времето за преминаване остана практически същото в сравнение с времето преди въвеждането на тази програма, и то дори в пиковите часове, както сутрин между 8 и 9 ч., така и следобед между 17 и 18 ч.", допълни Донт.

Самият Брюксел претърпява значителни промени. Административният му център преминава през цялостна реконструкция, а също така се планират дейности по рехабилитация и адаптиране на няколко исторически значими сгради, като например Кралския дворец.

"Мобилността е просто начин да се получи по-качествено обществено пространство. Улиците, по които автомобилите са се движили с пълна скорост, сега се превръщат в оживени места за срещи. Във всеки случай тези резултати са окуражаващи и представляват силна мотивация да продължим в тази посока", заключи Барт Донт. /БГНЕС