Борисов: Никога няма да вдигна ръка срещу Македония

България няма да блокира пътя на Македония в Европейския съюз. Нашият интерес е Македония да бъде в НАТО. Трябва да ускорим изграждането на Коридор №8. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с македонския си колега Зоран Заев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие.

Премиерът Борисов подчерта, че“ България по никакъв начин не се меси в делата на Македония“.

Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз“, каза Борисов, отговаряйки на въпрос дали България може да попречи за започването на преговори на Македония за членство в ЕС по-късно тази есен.

"Аз съм се борил с целия си авторитет, за да има това, което е в момента", подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма по-добро от това Македония да бъде част от НАТО и ЕС. „През последните две години се направиха неща, които десетилетия преди това не можеха да станат. Със съвместните усилия и на правителството на Гърция, и на България, и на Република Северна Македония се даде огромна перспектива на вашата държава по пътя за Европейския съюз и НАТО. Извървяха се огромни крачки, които не бяха лесни за нито една от трите държави“, посочи премиерът Борисов.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че приятелството между България и Македония е пример за цяла Западна Европа, и Балканите.

„Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев.

Македонският премиер заяви, че заедно с Борисов са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси. Той припомни, че е постигнат напредък, защото комисията вече е решила въпроса за четири личности от общата ни история.

„Гоце Делчев е герой, който ни обединява“, категоричен е Заев.

„Надявам се историците, не само да не попречат, а да положат огромни усилия и да намерят правилното изразяване на историята, която да ни обединява“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми, подчерта българският премиер. „Да обединим максимално усилия и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим - герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно“, отбеляза министър-председателят Борисов. По думите му целта на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

Борисов призова журналистите, ако имат въпроси по историческата тематика да се обръщат към проф. Ангел Димитров, който е председател от българска страна на смесената Комисия за разрешаване на историческите въпроси.

Двамата министър-председатели заявиха, че Европа високо оценява тяхната политика и по тази причина е дала възможност на двете страни съвместно да председателстват през предстоящата година Берлинския процес за Западните Балкани.

Българският премиер се извини на своите македонски приятели, че неволно е използвал в Сараево термина „северномакедонски“. Зоран Заев отбеляза, че за последните две години от подписването на Договора, той се е отразил положително на търговските отношения между България и Македония, допринасяйки значително за нарастването на стокообмена и взаимните инвестиции. След края на пресконференцията, премиерите Борисов и Заев участваха в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие. /БГНЕС